Jasavić: Zaštititi djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić je kazala da se isplata alimentacije, i pored sudskih presuda, u praksi pojavljuje kao veliki problem, zbog čega materijalno obezbjeđenje mora pružiti država u takvim slučajevima
5 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2015. 10:51h

Pozitivna Crna Gora iniciraće izmjene Krivičnog zakonika i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u cilju zaštite djece čiji roditelji, i pored zakonske obaveze, izbjegavaju obavezu plaćanja alimentacije, i olakšanja samohranim roditeljima da se nose sa tom teškom i odgovornom ulogom.

Predloge zakona o izmjenama i dopunama tih akata naredne sedmice će u skupštinsku proceduru predati poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

Jasavić je agenciji Mina kazala da se isplata alimentacije, i pored sudskih presuda, u praksi pojavljuje kao veliki problem, zbog čega materijalno obezbjeđenje mora pružiti država u takvim slučajevima.

"Cilj predloženih izmjena je da roditelji koji izbjegavaju plaćanje alimentacije za svoju djecu, iako su sudskom presudom obavezani na to, obavljaju društveno koristan rad i na taj način, osim što su kažnjeni za kršenje zakona, nadoknađuju državi sredstva koja bi ona obezbjeđivala za materijalno obezbjeđenje njihove djece", pojasnila je Jasavić.

Prema njenim riječima, dosadašnja praksa primjene Krivičnog zakonika, koji je predvidio krivično djelo nedavanje alimentacije, pokazala se nedostatnom, jer djeca, i pored predviđene odredbe, nijesu dobijala izdržavanje koje im je dodijeljeno sudskom odlukom.

Jasavić je kazala da ni Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti ne pruža dovoljno garancije za materijalno obezbjeđenje samohranim roditeljima.

"Promjene ovih zakona će imati cilj da se novčana kazna za roditelja koji ne daje izdržavanje zamijeni kaznom obaveznog rada u javnom interesu, kojim bi bilo uvećano društveno bogatstvo, pri čemu bi država samohranim roditeljima omogućila, pod olakšanim uslovima, materijalno obezbjeđenje u visini od 30 odsto od prosječne neto zarade ostvarene u protekloj godini za jedno dijete, i 50 odsto za dvoje i više djece", precizirala je ona.

Krivičnim zakonikom se, kako je navela, pooštravaju krivične sankcije, zatvorske kazne za nedavanje izdržavanja, i rad u javnom interesu za krivično djelo nedavanja izdržavanja postaje obavezan.

"Materijalno obezbeđenje ostvaruju se u vremenu kada se alimentacija ne isplaćuje, a samohrani roditelj, odnosno roditelj koji vrši produženo roditeljsko pravo, dužan je da obavijesti organ starateljstva o svakoj narednoj uplati alimentacije u roku od 30 dana od izvršene uplate alimentacije", kazala je Jasavić.

Predloženim izmjenama je predviđeno da, ukoliko samohrani roditelj, odnosno roditelj koji vrši produženo roditeljsko pravo, ne obavijesti organ starateljstva o svakoj uplati alimentacije, gubi pravo na materijalno obezbjeđenje u periodu od naredne dvije godine.

"Na ovaj način se želi izbjeći mogućnost zloupotrebe materijalnog obezbjeđenja", pojasnila je Jasavić.

Ona je kazala da su za sprovođenje Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti potrebna posebna sredstva, koja ovogodišnjim Budžetom nijesu predviđena.

"Ta sredstva bi se uvrstila u budžet za narednu godinu, zato je i predviđena primjena zakona od 1. januara", rekla je Jasavić.

Ona je naglasila da su djeca najveći resurs svakog društva koje misli o svojoj budućnosti.

"Njihov odgoj i vaspitanje mora biti briga kompletnog društva", smatra Jasavić.

Kako je kazala, sve učestalija nebriga roditelja koji izbjegavaju plaćanje alimentacije u biti ugrožava prava djeteta na zdrav odgoj, a samohrane roditelje često dovodi u bezizlazne životne situacije.

"Žrtve takvog stanja su djeca, a odgovornost za njihovu patnju je na svima nama", poručila je Jasavić.

Bonus video: