Može li Crna Gora do kraja 2015. u predškolsko uključiti 80% djece?

“Studija UNICEF-a pokazala je da se od 22.000 djece u Crnoj Gori, uzrasta od tri do šest godina, 53 odsto upiše u vrtić, a samo oko 40 odsto pohađa predškolsku ustanovu. Istraživanje je pokazalo da 72 odsto mladih od tri do 18 godina nikada nije pohađalo ni vrtić ni jaslice”
58 pregleda 5 komentar(a)
osnovna škola, Foto: Vijesti online
osnovna škola, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.04.2015. 07:37h

Malo je vjerovatno da će Crna Gora do kraja 2015. postići cilj UNESKO programa “Obrazovanje za sve” i u predškolsko obrazovanje uključiti 80 odsto djece.

To stoji u ovogodišnjem izvještaju programa UNESKO-a “Obrazovanje za sve” koji prati ispunjavanje ciljeva u obrazovanju donesenih tokom Svjetskog obrazovnog foruma u Senegalu 2000.

Crna Gora je u grupi zemalja koja, prema procjeni eksperata UNESKO-a, ima male mogućnosti da ispuni ovaj cilj. Pored Crne Gore, u ovoj grupi su i Kamerun, Hrvatska, Kolumbija, Egipat, Turska. Ove zemlje, kako stoji u izvještaju, imaju mogućnost za napredak, dok Srbija, koja je u istoj grupi, do sada nije napredovala ili je napredak neznatan.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks kazao je prije desetak dana da oko 40 odsto djece pohađa predškolsko obrazovanje, a deset puta je manja vjerovatnoća da u vrtić ide dijete iz Rožaja nego iz Budve.

On je naveo da je, prema istraživanjima UNICEF-a, na sjeveru države najbliži vrtić u prosjeku udaljen 9,5 kilometara od domova porodica u ruralnim predjelima, dok su osnovne škole udaljene u prosjeku 2,4 kilometra.

“Studija UNICEF-a pokazala je da se od 22.000 djece u Crnoj Gori, uzrasta od tri do šest godina, 53 odsto upiše u vrtić, a samo oko 40 odsto pohađa predškolsku ustanovu. Istraživanje je pokazalo da 72 odsto mladih od tri do 18 godina nikada nije pohađalo ni vrtić ni jaslice”, kazao je Perks.

On je ocijenio da je potrebno hitno raditi na proširenju obuhvata predškolskim obrazovanjem, podsjećajući da su rezultati PISA testiranja pokazali da petnaestogodišnjaci koji nijesu pohađali vrtić zaostaju godinu za svojim vršnjacima iz matematike, čitanja i prirodnih nauka.

Stoga je, kako se navodi u studiji, jedan od mogućih načina za prevazilaženje tog problema "organizovanje javnih kampanja o značaju ranog razvoja i obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, posebno na sjeveru Crne Gore, kao i povećanje broja djece iz najosjetljivijih grupa, sa naglaskom na djecu romske i egipćanske populacije".

Kao problem se navode i nedovoljni prostorni kapaciteti, naročito u Podgorici, koji se mogu riješiti gradnjom novih vrtića.

Perks: Najveći problem reorganizacija prostora

Otvarajaći kampanju "Svi u vrtić", čiji je cilj povećanje broja djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, ministar prosvjete Predrag Bošković kazao je da očekuje da će do 2020. godine 95 odsto djece biti obuhvaćeno sistemom predškolskog obrazovanja. On je najavio otvaranje sedam novih vrtića, ali nije precizirao u kojim gradovima i kada.

Perks je tada naveo da će najveći izazov biti reorganizacija raspoloživog prostora i korišćenje osnovnih škola u ruralnim oblastima:

“Predlaže se trosatni predškolski pripremni program, koji bi se sastojao od najmanje 600 sati godišnje kvalitetnog obrazovanja”.

Bonus video: