Zapalio Ukrajinu, nama šalje oganj

Taj plamen će, kao nikada do sada, srpskom narodu pokazati istinu da svjetlost dolazi sa istoka, rekao je Malofejev
246 pregleda 159 komentar(a)
Konstantin Malofejev (novina)
Konstantin Malofejev (novina)
Ažurirano: 12.04.2015. 06:45h

Fond Svetog Vasilija Velikog, čiji je osnivač oligarh Konstantin Malofejev, koji je povezan sa proruskim separatistima u Ukrajini, organizator je donošenja u Crnu Goru tzv. blagodatnog ognja, plamena koji se, kako crkva propovijeda, pojavljuje na Svetom grobu u Jerusalimu na Vaskrs.

Malofejev, oligarh blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, na listi je ruskih državljana kojima je Evropska unija uvela sankcije zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u zemlje EU.

Blagodatni oganj dočekan je danas u Cetinjskom manastiru u četiri ujutru i u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici u osam sati, gdje liturgiju služi mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Donošenje ognja na Balkan iz Jerusalima finansira fond Konstantina Malofejeva. Protiv ovog oligarha ukrajinske vlasti vode istragu zbog sumnji da je finansijski pomagao separatiste na istoku te zemlje, koju već godinu potresa sukob sa Moskvom.

Ruski milijarder Malofejev označen je kao ključna figura u vezi između proruskih snaga u Ukrajini i Kremlja.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov objavio je prošle godine da je pokrenuo krivični postupak protiv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Konstantina Malofejeva zbog organiziranja ilegalnih oružanih grupa koje djeluju u Ukrajini

Malofejev je osnivač i vlasnik investicione komanije "Maršal kapital partners" koja veliki dio novca ulaže telekomunikacije, medije i tehnologije. Prema pisanju tamošnjih medija, u Rusiji ga zovi i "Putinovim Džordžom Sorošem".

Malofejev je bio i dio delegecije premijera Krima Sergeja Aksjonova, kada se ovaj sastajao sa Putinom.

Malofejev je, u svom obraćanju povodom organizacije prenošenja blagodatnog ognja sinoć u Srbiju, saopštio da "čudo silaska blagodatnog ognja i njegovo prenošenje iz Crkve Hristovog vaskrsenja u sve djelove pravoslavnog svijeta ima duboko simboličko značenje".

"Za nas je ova sveta svjetlost opipljiv dokaz vaskrsenja Hristovog koja obnavlja i unosi život u čitavu Vaseljenu. Dio te Vaseljene je i nama bratska Srbija koja će prvi put ove godine biti obasjana vaskršnjim jerusalimskim ognjem. Zato verujem da će taj plamen, kao nikada do sada, na potpuno očigledan način srpskom narodu, pokazati istinu da svjetlost dolazi sa istoka, svjetlost istinskog života, moralne čistote i duhovnosti", poručio je on.

Malofejev je ranije u medijima govorio da se ne može cijela Ukrajina pripojiti Rusiji, ali istok te zemlje može.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov objavio je prošle godine da je pokrenuo krivični postupak protiv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Malofejeva zbog organiziranja ilegalnih oružanih grupa koje djeluju u Ukrajini.

“Te grupe, kojima zapovijedaju ruski državljani, sistematski izvode oružane napade na državne organe vlasti, oružane jedinice, nacionalnu gardu, preduzeća i organizacije, što je izazvalo velike ljudske gubitke, uništenja i teške posljedice”, stoji u pisanoj izjavi.

Ruski ministar je optužen da je organizovao "učešće nepoznatih osoba u ilegalnim oružanim grupama na ukrajinskom tlu", dok je Malofejev optužen za njihovo finansiranje.

Na pitanje "Vijesti" da li smatraju da je problematično što donošenje ognja u Crnu Goru finansira osoba sankcionisana od strane EU i povezana sa sukobima u Ukrajini iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije odgovoreno.

Strelkov bio šef obezbjeđenja Malofejeva, a Borodai portparol

Kijev sumnjiči različite ogranke ruskih oružanih snaga i posebno njihovu obavještajnu službu da pobunjenicima daju ljude i oružje, a Malofejev je poznat po finansiranju oružane grupe koju vodi "ministar obrane" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" Igor Strelkov.

Prema pisanju "Blumberga" i Forbsa bivši lider samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Borodaj i lider ruskih snaga u toj oblasti Igor Strelkov radili su direktno za Malofejeva, iako je on negirao umiješanost u sukobe u Ukrajini.

Borodaj je, prema pisanju Forbsa, bio PR agent Malofejeva, dok je Strelkov, glavni ruski igrač u ratu u Donbasu i samoproglašenju Donjecke republike koji se u više intervjua "hvalio" učešćem u ratu u Bosni i Hercegovini, bio šef obezbjeđenja Malofejeva.

Malofejev prošle jeseni dolazio u Republiku Srpsku sa kozacima

Ruski oligarh je, prije nego što je svoju djelatnost proširio na Crnu Goru, prošle jeseni boravio u Banjaluci u Republici Srpskoj, gdje je održao predavanje pod nazivom "Lekcije za Balkan i ostatak svijeta".

Njegov dolazak se poklopio sa dolaskom tzv. donskih kozaka i ruskih horova u taj entitet Bosne I Hercegovine povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović tada je rekla da je gostovanje ruskih umjetnika dogovoreno još u februaru povodom kulturne manifestacije "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji s Malofejevom Fondacijom "Sveti Vasilije Veliki".

Oligarh gradi kompleks za učenje istorije

Malofejev fond “Maršalova kapitalna ulaganja” i francuska firma “Puy du Fou” prošle godine su postigli dogovor da grade prvi istorijsko-tematski zabavni park. Park, koji bi trebalo da bude završen do 2017. godine, protezaće se na 300 hektara zemlje odmah uz Malofejevljev hotel i zabavni park “Carigrad”.

Sadržaj će popunjavati glumci, mašine i životinje, koje će posebnom koreografijom dočarati turistima razne epohe ruske istorije. Prema predračunima, projekat bi trebalo da košta 500 miliona dolara, a sankcije EU od 30. jula podrazumijevaju zamrzavanje imovine Konstantina Malofejeva koju ovaj posjeduje u 28 država Unije.

U obrazloženju stavljanja Malofejeva na crnu listu, EU kaže da je on "usko povezan sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu" i da svojim ponašanjem "podržava destabilizaciju Ukrajine".

Organizovao u Beču tajni skup desničara

Prema pisanju švajcarskog lista Tages ancajger, Konstantin Malofejev je bio domaćin i organizator prošlogodišnjeg tajnog kongresa desničarskih partija Evrope u Beču.

Kronen cajtung je prenio da su se vodeći rukovodioci desničarskih partija sastali bez obaveštenja javnosti u Gradskoj palati Lihtenštajn u Beču, a prisustvovali su i Hajnc Kristijan Štrahe, šef Slobodarske partije Austrije, njegov zamjenik Johan Guden i član Johan Hercog, čelnica francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen, Volen Siderov iz bugarske desničarsko-ekstremne Ataka partije, koji se bori protiv dolaska Turaka i Jevreja u Evropu...

Bonus video: