Posla u Boki Kotorskoj za pet hiljada sezonskih radnika

Lazarević ističe da poslodavci ponekada traže neke nelogične i nerealne zahtjeve za popunjavanje radnih mjesta. Tako je između ostalog bilo zahtjeva da pomoćni radnik mora da govori najmanje dva jezika, a kuvar da zna 10 internacionalnih kuhinja
90 pregleda 12 komentar(a)
Boka kotorska, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boka kotorska, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2015. 17:05h

Narednog ljeta u Boki Kotorskoj biće posla za oko pet hiljada sezonskih radnika. Najviše će se tražiti kuvari, konobari i pomoćno osoblje za rad u ugostiteljskim i hotelskim objektima.

Očekuje se da će tokom ljetnih mjeseci posao naći dvije trećine od oko 3.133 lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u Boki, a ostala mjesta popuniće uglavnom radnici sa sjevera Crne Gore, ali i iz regiona, najviše iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Stevo Lazarević, načelnik ZZZ za Boku, ističe da hronično, pogotovo tokom sezone, nedostaju kvalitetni ugostiteljski radnici. Taj nedostatak poslodavci su premošćavali zapošljavanjem radnika iz regiona. Lani je strancima izdato 5.800 dozvola, 54 odsto za radnike iz Srbije, 21 odsto iz BiH, osam odsto iz Rusije i ostatak iz drugih zemalja.

Novi Zakon o strancima prednost u zapošljavanju daje domaćim radnicima, što je izazvalo negodovanje i među novskim ugostiteljima. Dragan Spajić godinama zapošljava radnike iz okruženja, i oni su dio već uigranog tima. Ističe da uprkos njihovoj želji da zaposle lokalno stanovništvo , u Crnoj Gori nema dovoljno kadrova osposobljenih za rad u turizmu, niti ih ima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Zavod ima rok od mjesec dana da odgovori na zahtjev poslodavca da zaposli stranca. Ako se zna da sezona u prosjeku traje dva, tri mjeseca, onda je jasan problem sa kojim će se ovog ljeta suočiti većina poslodavaca. Mnogi smatraju da će biti prinuđeni da posluju s neprijavljenim radnicima, „na crno", čime rizikuju ogromne kazne. Uz konstataciju da se zakon mora poštovati, Lazarević ističe da u „Zavodu neće biti barijera da se izdaju dozvole za rad strancima tamo gdje se traže deficitarni, kvalitetni i stručni kadrovi i da će proceduru koja bi trebalo da traje 30 dana skratiti, ali i apeluje da poslodavci na vrijeme planiraju zapošljavanje u svojim objektima.

Lazarević ističe da poslodavci ponekada traže neke nelogične i nerealne zahtjeve za popunjavanje radnih mjesta. Tako je između ostalog bilo zahtjeva da pomoćni radnik mora da govori najmanje dva jezika, a kuvar da zna 10 internacionalnih kuhinja. Iako prognoze za turističku sezonu nisu ohrabrujuće, ona je šansa da posao nađu nezaposleni sa ZZZ u Boki.

Bonus video: