"TAKSI TREBA DA BUDE LUKSUZ"

Uskoro elektronske karte za gradski prevoz u Podgorici

Elektronska karta kupovala bi se na bankomatu, automatu ili u autobusu, a koristila 60, 80 ili 120 minuta
513 pregleda 33 komentar(a)
gradski prevoz, Foto: Boris Pejović
gradski prevoz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2015. 19:23h

Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grad Marko Rakočević tvrdi da je tom resoru glavni cilj unapređnje gradskog prevoza, što je, smatra, ujedno i najveći problem Podgorice.

On je “Vijestima” rekao da Sekretarijat aktivno radi na osavremenjivanju gradskog prevoza uvođenjem elektronske karte, kojom će građani moći da se voze više puta dnevno, mijenjajući prevoznike ili linije, za istu cijenu.

“To je ozbiljna investicija koja nas čeka i poprilično smo zreli za tu priču, posebno što svakodnevno imamo zahtjeve građana da se nešto radi u tom pravcu. Građanin bi elektronsku kartu, kada je kupi na bankomatu, automatu ili u autobusu, mogao da koristi u periodu od 60, 80 ili 120 minuta, kao mjesečnu ili pripejd kartu na 7 ili 15 dana”, pojasnio je Rakočević.

Podrazumijeva se i GPS, video nadzor, uvođenje i poštovanje voznog reda

Tvrdi da će elektronska karta prije svega doprinijeti “snižavanju troškova, učestalijem korišćenju i unapređenju gradskog prevoza.”

“Nije to samo elektronska karta, podrazumijeva se i GPS, video nadzor, uvođenje i poštovanje voznog reda, novi raspored linija, bolje uvezivanje djelova grada, koji možda nijesu dobro uvezani, dok će prevoznicima dati mogućnost da obnove vozni park, jer sadašnji autobusi nijesu baš reprezentativna slika grada”, kazao je Rakočević.

Smatra da je gradski saobraćaj u Podgorici postao socijalna kategorija na koju niko ne obraća pažnju, dok masovni prevoz obavljaju taksisti.

“Taksi treba da bude luksuz, dok je kod nas postao potreba. Moramo u Glavnom gradu tačno da alociramo resurse tako da taksi bude luksuz, a gradski prevoz potreba”, rekao je Rakočević.

Istakao je da su te oblasti uvezane i da ćemo poboljšati gradski prevoz, ako imamo kvalitetan taksi prevoz, sa minimalnom cijenom vožnje i optimalnim brojem vozila.

Zbog toga, tvrdi Rakočević, otkad je stupio na funkciju sekretara, u januaru, nije izdata nijedna licenca za obavljanje taksi prevoza, jer ih Glavni grad ima 23 više od standarda.

“U ovom momentu imamo 782 licence auto-taksi prevoza, više nego što je optimum za Podgoricu. Rukovodili smo se prosjekom u evropskim gradovima i u okruženju i došli do cifre od četiri vozila na hiljadu stanovnika, što znači da je optimalan broj za Podgoricu 759 taksi vozila”, pojasnio je Rakočević istakavši da na ulicama realno ima još toliko nelegalnih taksista.

Istakao je da se Podgorica mnogo promijenila u posljednjih deset godina, dok je raspored vožnji i linija gradskog prevoza još uvijek isti - tri prevoznika i 29 linija.

Smatra da bi se mogle uvesti nove linije gradskog prevoza, nakon što se uradi studija dugoročnog razvoja gradskog saobraćaja, koja bi obuhvatila i taksi prevoz, parkiranje i gradski prevoz.

Za haos zbog parkinga krivi i investitori

Rakočević je kazao da u gradu vlada haos u parkiranju, pogotovu od kada je Odluka o javnim parkiralištima proglašena nezakonitom.

“U iščekivanju nove odluke, koja će biti usvojena u utorak, građani parkiraju gdje stignu, jer nema mjesta i to je veliki problem. Zone su uvedene da bi se rasteretili djelovi grada kada je najveća gužva, a sada u centru ne možete naći parking ni na deset minuta, pored sve volje da platite”, kazao je Rakočević.

Kako bi se problem što bolje riješio, tvrdi da će graditi i nove spratne garaže, koje bi mogle biti i montažnog karaktera.

Smatra da problemu značajno doprinose i investitori jer pri izgradnji zgrada, umjesto parkinga, prave podzemne garaže i kasnije pokušavaju stanarima posebno prodati parking mjesta.

Klizište će sanirati do kraja godine

Rakočević tvrdi da bi do kraja godine trebalo da bude sanirano klizište na glavnom putu za Kuče, koje je već dvadeset godina veliki problem.

“To je stvarno jedan od većih problema, što se tiče saobraćajnica na teritoriji Podgorice. Raspisan je tender, odabran je izvođač, a po mojim informacijama, radovi na klizištu su već počeli, ali to je već nadležnost Agencije za izgradnju i razvoj”, kazao je Rakočević.

Istakao je da uvijek pokušavaju da pomognu građanima i asfaltiraju ili “presvuku” gradske ili seoske ulice, iako je u njihovoj nadležnosti samo održavanje puteva.