Ruglo u blizini arheološkog nalazišta: Gomile smeća pored Duklje

152 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2015. 16:09h

Glavni grad će ukloniti nelegalno odložene, veće količine zemljanih iskopa i građevinskog šuta sa lokacije arheološkog nalazišta Duklja, ukoliko dobije saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Reporteri "Vijesti" juče su vidjeli veliku deponiju smeća, šuta, zemlje i građevinskog otpada u blizini ograđenog i zaštićenog dijela Duklje.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je da je JU „Muzeji i galerije“ već tražila saglasnost uprave.

"Transport sakupljenog komunalnog otpada sa lokaliteta Duklja organizovan je kroz postavljanje posuda za sakupljanje komunalnog otpada koje "Čistoća", u skladu sa određenom dinamikom, redovno prazni i prevozi na deponiju komunalnog otpada", kazao je Rakočević.

Bivši odbornik SNP-a Mitar Vuković je istakao da, uprkos naporima „Čistoće“ na uklanjanju smeća, ovih dana na toj lokaciji ima dosta otpada.

Istakavši da je Duklja na kilometar udaljenosti od glavnog grada, Vuković je naglasio da se stvara ružna slika kad za vrijeme turističke sezone, u posjetu dođu djeca iz osnovnih škola i naiđu na hrpu otpada koji se odlaže uz samo srce lokaliteta Duklja.

"Znam da je kultura življenja na niskom nivou, što vidimo i u gradu kad te čeka kesa sa gornjeg sprata, ali tu ste vi na vlasti, da se takve stvari moraju sankcionisati. Moja molba je da obiđete Duklju ovih dana, i vidite u kakvom je stanju", kazao je Vuković.

Kamionima dovoze, ali i mještani krivi

Ilija Gardašević svakog dana prošeta Dukljom i Rogamima, a tvrdi da je deponija prvo što turistima zapadne za oko.

"Više puta sam sretao kamione koji istovaraju otpad ovdje, a dolaze iz pravca Zagoriča. Nije u redu takav odnos prema ovom istorijskom, a i ekološkom mjestu, jer stotinjak metara od deponije su Morača i Zeta", kazao je Gardašević.

Pojedini tvrde međutim, da su za brojno smeće na Duklji, kao i u blizini tog lokaliteta, zaslužni i mještani, koji razni otpad bacaju gdje stignu.

Galerija

Bonus video: