"Otimaju mi imovinu zbog ljudi u katastru"

“To je klasična otimačina. Upisali su nam teret zbog nečije 'greške', odnosno zbog toga što neko iz Katastra nije sproveo taj ugovor, već je zahtjev za upisivanje hipoteke stavio u fioku. Ne znam ko, ali neko je čitav predmet držao u ladici, iako nije mala suma, već kredit veći od dva miliona eura. Time je omogućio preduzeću da proda dio nekretnina, a dio je ostao u njihovom vlasništvu”
557 pregleda 23 komentar(a)
Todor Vukčević, Foto: Vijesti online
Todor Vukčević, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 11.04.2015. 10:54h

Zbog toga što pravnica podgoričkog katastra H. K. duže od godinu nije ubilježila hipoteku na imovinu preduzeća “Ave Marija Koljčević” zbog kreditnog zaduženja, nekoliko kupaca njihovih nekretnina može ostati bez svoje imovine. Ta informacija “Vijestima” nije negirana u državnoj Upravi za nekretnine.

Podgoričanin Todor Vukčević, koji je od tog preduzeća u julu 2012. godine kupio dva poslovna prostora, “Vijestima” je dostavio dokumentaciju koja potvrđuje da je 1. aprila 2015. godine na njegove nekretnine upisana hipoteka zbog milionskog duga te firme prema Hipo Alpe Adria banci.

On je ispričao da je šokiran takvim rješenjem Uprave za nekretnine, kojim se “pokriva krivično djelo nekog iz Katastra, a njemu i ostalim kupcima otima imovina”.

“U julu 2012. godine kada sam odlučio da kupim dva poslovna prostora od preduzeće 'Ave Marija Koljčević' izvadio sam posjedovni list u Katastru. Bio je potpuno čist bez ograničenja i hipoteke. Kod notara sam sa njima sklopio kupoprodajni ugovor i preveo nekretnine na svoje ime”, kazao je on.

Vukčević je pojasnio da je u međuvremenu nekoliko puta vadio posjedovni list i da je sve bilo u redu.

“U decembru 2013. jedan poslovni prostor sam prodao, i kupac ga je preveo na svoje ime bez ikakvih ograničenja i smetnje”, pojašnjava Vukčević.

Da lako može ostati bez nekretnina koje je uredno platio, saznao je prije nepuna dva mjeseca, kada je od podgoričkog Katastra dobio poziv za raspravu.

“Rekli su mi da Hipo Alpe Adria banka traži da se na nas, kao treća lica, upiše hipoteka, jer je u aprilu 2011. preduzeće 'Ave Marija Koljčević' podiglo kod njih kredit u iznosu od 2.7100.000 eura, za koji su stavili pod hipoteku određeni dio nekretnina”, pojašnjava Vukčević.

On je službenici Katastra kazao da nije saglasan da se na njegovom poslovnom prostoru upiše nekretnina.

“Pouzdao sam se u evidenciju Uprave za nekretnine, izvadio list nepokretnosti i imao čistu i valjanu dokumentaciju. Izjavio sam i da nijesam saglasan da se hipoteka evidentira na prostoru koji sam, kao savjestan kupac, prodao S. A., ali i da nemam namjeru da se obraćam ni banci, ni 'Ave Mariji', jer je to greška Katastra”, kazao je on.

Uprkos njegovoj, ali i izjavi ostalih koji su kupili nekretnine od tog preduzeća, Uprava za nekretnine donijela je rješenje da se hipoteka upiše na njih.

“To je klasična otimačina. Upisali su nam teret zbog nečije 'greške', odnosno zbog toga što neko iz Katastra nije sproveo taj ugovor, već je zahtjev za upisivanje hipoteke stavio u fioku. Ne znam ko, ali neko je čitav predmet držao u ladici, iako nije mala suma, već kredit veći od dva miliona eura. Time je omogućio preduzeću da proda dio nekretnina, a dio je ostao u njihovom vlasništvu”, kazao je Vukčević.

Podgoričanin je “Vijestima” dostavio kupoprodajne ugovore, posjedovne listove koji pokazuju da kada je kupio, ali i prodao poslovne prostore na njima nije bilo nikavog tereta.

“Oni su stavili hipoteku na zemljište, stanove, poslovne prostore... Kontaktirao sam preduzeće 'Ave Marija Koljčević', oni su mi rekli da nema nikakvog osnova da neko nas tereti, jer smo treća lica, savjesni kupci koji su uredno izmirili svoje obaveze i platili porez. Podnijeću žalbu, ali i predati tužbu protiv Katastra, jer sam se uzdao u njihove podatke”, kazao je on.

Vukčević ističe da mu je neshvatljiva odluka Uprave za nekretnine.

"Donijeli su odluku u korist banke, a mi treba da izgubimo svoje nekrentine, i sve to zbog njihove 'greške'. Za to što je urađeno, neko treba krivično da odgovara, jer je u pitanju velika suma, i neko je možda uzeo pare da ne upiše hipoteku u zakonskom roku”, kazao je on.

Podgoričanin je juče kazao da je čudno da država staje na stranu banke, a ne štiti imovinu građana.

“Ovo nismo oteli, niti dobili na bilo koji način, već platili. Država nam sada otima, stajući na stranu banke, kako bi zaštitila Katastar, a Katastar štiti nekog od svojih zaposlenih. Ovo što je taj neko uradio je za zatvor, hipoteka mora biti makar na pet miliona, jer je kredit 2,7 miliona”, kazao je on.

Vukčević je kazao da se takvim postupanjem službenika Katastra dovodi u pitanje istinitost njihovih podataka.

“Ovo je sramno. To je isto kao da odem u MUP da izvadim dokumenta, i vidim promjenjene podatke. To je državna institucija u koju se uzdamo svi koji imamo nekretnine. To je lična svojina, koja bi trebalo da bude iznad svega, a sad je dunulo nekom da se naplati preko mene. Sve pare koje smo zaradili u inostranstvu i ovdje, uložili smo u Crnu Goru, sada razmišljam da se iselim odavde, jer neću da meni, i sjutra mojoj djeci neko otima imovinu”, kazao je on.

“Vijesti” su juče bezuspješno kontaktirale preduzeće Ave Marija i Žarka Ivanovića.

Pravnica podgoričkog Katastra predmet držala u ladici duže od godinu

Tek nakon urgencije povjerioca, otkriveno je da pravnica H. K. nije u zakonskom roku upisala teret na imovinu koju su preduzeće “Ave Marija Koljčević” i Žarko Ivanović založili kada su 29. aprila 2011. godine podigli kredit od Hipo banke. To je “Vijestima” juče nezvanično rečeno iz Uprave za nekretnine.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je pravnica podgoričkog Katastra predmet držala u ladici duže od godinu.

“Kada je kredit postao sporan, iz banke su, uvidom u naše podatke, vidjeli da hipoteka nije upisana, i poslali su urgenciju. Tek tada saznalo se da H. K. to nije uradila, a dio poslovnih prostora i stanova već je bio prodat”, kazao je on.

Rekao je da je uprkos tome, donijeto Rješenje kojim se kupcima nekretnina zabranjuje otuđenje nepokretnosti bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca.

Prema podacima Centralnog registra preduzeća, osnivač i izvršni direktor preduzeća “Ave Marija Koljčević” je Miloš Živaljević.

Bonus video: