Vojvodić osniva Filološki fakultet

Filološki fakultet, tvrde izvori “Vijesti”, činiće studijski programi za jezike Filozofskog fakulteta i Institut za strane jezike, a u Rektoratu navodno još nijesu odlučili da li će nova jedinica biti smještena u Podgorici, ili Nikšiću
357 pregleda 35 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.04.2015. 06:33h

Univerzitet Crne Gore bi već u junskom upisnom roku mogao da ponudi novu univerzitetsku jedinicu - Filološki fakultet.

Prema informacijama “Vijesti” sa UCG, to je predviđeno Strategijom razvoja Univerziteta, a pominje se i mogućnost modifikovanja Metalurško-tehnološkog fakulteta (MTF).

Filološki fakultet, tvrde izvori “Vijesti”, činiće studijski programi za jezike Filozofskog fakulteta i Institut za strane jezike, a u Rektoratu navodno još nijesu odlučili da li će nova jedinica biti smještena u Podgorici, ili Nikšiću.

MTF bi trebalo da pretrpi značajne promjene, pa će, prema nezvaničnim informacijama, dio metalurgije biti zamijenjen hemijom i materijalima, dok tehnološki dio ostaje.

Da će jezički studijski programi biti konstituenti novog Filološkog fakulteta potvrdio je dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

On je “Vijestima” kazao da postoji predlog za formiranje Filološkog fakulteta, što je predviđeno Strategijom razvoja UCG.

“Postoji projekat objekta, pa će Filološki biti vjerovatno u Nikšiću, dok će Filozofski fakultet ostati u staroj zgradi”, kazao je Barović, potvrdivši da će dio Filološkog biti i Institut za strane jezike, koji je do sada bio u Podgorici, u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

V.d. dekana MTF-a Željko Jaćimović kratko je odgovorio “Vijestima” da ne posjeduje informaciju o promjenama koje bi trebalo da se dese na toj univerzitetskoj jedinici.

U Rektoratu ne otkrivaju karte, tvrde da strateški pristupaju reorganizaciji

Iz Rektorata “Vijestima” nije odgovoreno na pitanja u vezi formiranja Filološkog fakulteta i promjenama na Metalurško-tehnološkom.

Rukovodstvo UCG, na čijem je čelu Radmila Vojvodić, nije ni potvrdilo ni demantovalo informacije.

Odgovorili su da su strateški pravci reorganizacije UCG i konkretni koraci u tom pravcu dati u strateškom dokumentu “Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju UCG”.

“A na osnovu podataka dobijenih analizom nastave, modela finansiranja, kadrovske strukture, upisne politike, istraživačkog rada i sistema kvaliteta. Pravce reorganizacije prepoznali su i međunarodni eksperti. Dokument je prezentovan akademskoj zajednici i biće upućen Vladi kao osnivaču UCG”, odgovorili su iz Rektorata.

Bonus video: