Završen prvi krug Aliante takmičenja: Srednjoškolci na testu izdržljivosti

“’Aliante’ takmičenje srednjoškolcima omogućava da ispitaju svoju fizički i mentalnu izdržljivost u otežanim uslovima"
2 komentar(a)
Aliante takmičenje, Foto: Alfa centar
Aliante takmičenje, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 10.04.2015. 09:43h

Od 32 ekipe iz cijele Crne Gore prvi krug nacionalnog “Aliante” takmičenja uspješno je završilo njih 18. Drugi krug takmičenja počeo je danas i trajaće do 15. maja, a 36 srednjoškolaca imaće test na kome će pokazati znanje iz međunarodnih odnosa, istorije, geografije i strukture funkcionisanja NATO.

“’Aliante’ takmičenje srednjoškolcima omogućava da ispitaju svoju fizički i mentalnu izdržljivost u otežanim uslovima, da se upoznaju sa vršnjacima iz velikog broja zemalja, takmiče u streljaštvu, savlađivanju prirodnih i pješadijskih prepreka, kao i da nauče o pitanjima odbrane i bezbjednosti“, kazao je Miloš Perović, koordinator nacionalnog takmičenja.

Takmičenje organizuje NVO “Alfa centar” iz Nikšića, a partneri su im Ministarstvo odbrane, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, ISIC Montenegro i knjižar „Strana knjiga” iz Nikšića.

Crna Gora po šesti put učestvuje na pomenutom takmičenju čiji je cilj podizanje nivoa informisanosti mladih o karakteru, geografiji, istoriji, politici i bezbjedonosnim pitanjima Sjeveroatlanskog saveza.

“Interesovanje srednjoškolaca za ovo takmičenje premašilo je naša očekivanja, posebno imajuči u vidu da su se prijavile ekipe iz svih krajeva Crne Gore. Znajući da su teme takmičenja uglavnom neinteresantne i nepoznate mladim ljudima, očekujemo da su kroz takmičenje saznali i naučili veliki broj interesantnih činjenica o evroatlantskim integracijama Crne Gore“, kazao je Perović.

Drugi krug takmičenja čije će finale biti održano u Kaunasu, u Litvaniji, prema njegovim riječima, iziskuje više vremena, strpljenja i učenja.

„Učešće na međunarodnom takmičenju kao i veliki broj vrijednih nagrada su dodatni motiv mladim ljudima da svoje znanje i vještinu uporede sa vršnjacima iz ostalih zemalja“, zaključio je Perović.

Bonus video: