NESAVJESNO LIJEČENJE?

Medicinar ide na sud zbog povrede gej pacijenta

Ovo je prvi transparentni, pravno procesuirani slučaj otvorene diskriminacije, ocijenili su iz Progresa
17 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2015. 06:01h

Medicinski tehničar Kliničkog centra Ž.R. odgovaraće pred sudom zbog nesavjesnog liječenja 29-godišnjeg homoseksualca.

U optužnici piše da je Ž.R. tokom pružanja medicinske njege gej mladiću “očigledno nesavjesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta”.

Prema optužnici, Ž.R. je oštećenom, koji je došao u ambulantu radi previjanja, na grub način napravio novu ranu uz hirurški rez, iako je morao da bude pažljiv zbog svježeg hirurškog zahvata.

Suđenje medicinaru zakazano je za kraj aprila, a iz LGBT Foruma Progres ocijenili su da je to prvi transparentni, pravno procesuirani slučaj otvorene diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije u crnogorskom zdravstvu.

Izvršni direktor Progresa Stevan Milivojević kazao je da podizanje optužnice pokazuje da se nastavlja napredak Crne Gore po pitanju krivično-pravne zaštite LGBT osoba:

“Vjerujem da se pred crnogorskim pravosuđem nalazi značajan broj suštinski važnih predmeta kojima će se potvrditi privrženost međunarodnim standardima, vladavini prava i afirmisati jednakost”.

Gej mladić, sa prebivalištem u Podgorici, podnio je prijavu protiv Ž.R. tvrdeći da ga je medicinar ismijavao, vrijeđao i diskriminisao po osnovu seksualne orijentacije, ali i fizički zlostavljao.

Iz Progresa su saopštili da im je, na zahtjev otećenog gej mladića, doskorašnji direktor KCCG Milan Mijovića saopštio da od novog direktora Ranka Lazovića zatraže odgovor da li će Ž.R. biti udaljen sa posla tokom trajanja postupka.

Disciplinska komisija KCCG ranije je utvrdila da je Ž.R. 25. decembra 2014. godine povrijedio radnu dužnost, konstatovavši da se nedolično ponašao prema gej pacijentu, zbog čega je i kažnjen sa 20 odsto umanjenja zarade za tri mjeseca.

Preporučujemo za Vas