Svadba u Pivi je sve rjeđa pojava

Nezaposlenost i nesigurna budućnost glavni su razlozi zbog kojih se mladi sve teže odlučuju za brak
60 pregleda 15 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.04.2015. 19:24h

Prema podacima Monstata, svadbeno veselje ove godine izostalo je i Plužinama. Međutim, iz te opštine kažu da su se statističari „malo zabrojali“ jer je u februaru ipak sklopljen jedan brak. Jedan ili nijedan, tek u toj opštini iz godine u godinu sve je manje sklopljenih brakova, sve se rjeđe čuje plač djeteta, a prema podacima iz 2011.godine Plužine su najstarija opština u Crnoj Gori sa prosječnom starošću stanovništva 43,7 godina (prosječna starost stanovništva u Crnoj Gori je 37,2).

Nezaposlenost i nesigurna budućnost, smatraju Pivljani, glavni su razlozi zbog kojih se mladi sve teže odlučuju za brak i osnivanje porodice. Upravo to su i razlozi zbog čega mladi napuštaju Plužine. Sa time je saglasan i predsjednik OpštineMijuško Bajagić.

“U Plužinama nema posla i mladi zato napuštaju opštinu pa je samim tim i sve manji broj sklopljenih brakova”, kazao je Bajagić.

Tako je u posljednjih pet godina, ne računajući ovu, prema podacima Monstata u opštini Plužine sklopljeno svega 68 brakova, najviše 2011.godine 20, a najmanje 2013, osam. Prošle godine sklopljeno je 14 brakova, a ovoga mjeseca zakazano je jedno vjenčanje.

Na posljednjoj sjednici SO Plužine u 2013. godini usvojena je odluka da sve nezaposlene porodilje na teritorije opštine primaju mjesečnu naknadu od po stotinu eura sve dok dijete ne napuni dvije godine.

Bajagić se nada da će možda ta odluka makar donekle ublažiti negativan trend, ali vjerovatnije je da će stimulativna naknada u opštini, koja se i po stopi nataliteta nalazi na začelju, teško vratiti “rode".

Prema podacima Monstata u Plužinama je prirodni priraštaj konstantno negativan od 2008.godine, a najveća razlika između broja rođenih i umrlih bila je 2012.godina i iznosila je -43. Za posljednjih šezdesetak godina, iz Plužina se odselilo oko pet hiljada stanovnika, a najveća migracija je zabilježena u periodu od 1971. do 1981. godine kada je broj žitelja te poddurmitorske opštine smanjen za gotovo dvije hiljade.

Prema posljednjem popisu, u Plužinama živi 3.286 stanovnika, a ukoliko se negativna statistika nastavi do novog popisa, broj žitelja vjerovatno će biti ispod tri hiljade.

Bez svadbenih zvona u sedam gradova, u Podgorici svatova ne fali

Sudeći po brojkama statističara, svadbena pjesma nije se čula u Andrijevici, Danilovgradu, Kolašinu, Mojkovcu, Plužinama, Šavniku i na Žabljaku. U Petnjici, sklopljen je samo brak, u Budvi dva braka, koliko ih je bilo i u Plavu.

Najviše sklopljenih brakova, prema podacima Monstata objavljenim u Mjesečnom statističkom pregledu, je u Podgorici, gdje je od početka godine 60 parova izgovorilo sudbonosno "da". Nakon Podgorice, najviše mladenaca je u Nikšiću (29), te Rožajama (13). Kad je riječ o razvodima, od ukupno 17, najviše ih je bilo u Podgorici (5), zatim Herceg Novom (4), u Pljevljima i Baru razvedena su po dva braka.

Bonus video: