CGO: Filozofski za dvije godine angažovao 24 saradnika mimo oglasa

Uljarević tvrdi da se analizom revizorskih izvještaja, dolazi do zaključka da maltene nijedna javna nabavka nije sprovedena u skladu sa Zakonom
0 komentar(a)
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.04.2015. 15:25h

Tokom 2011. Filozofski fakultet je angažovao devet spoljnih saradnika bez internog i javnog oglasa, kojima su isplaćene naknade u bruto iznosu od 15.959 eura, podaci su Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Tim CGO koji je analizirao izvještaj Interne revizije Univerziteta Crne Gore (UCG) na FF došao je do podatka da je tokom 2012. mimo internog ili javnog konkursa angažovano 15 spoljnih saradnika “a ni revizija nije mogla utvrditi način njihovog angažovanja, ali je utvrđeno da su im isplaćene naknade u bruto iznosu od 26.363".

Direktorica CGO Daliborka Uljarević upozorava da su tokom 2011. spoljni saradnici na FF dobijali gotovinske nadoknade za kotizacije i usavršavanja.

"Osim naknada za realizovanu nastavu, saradnicima su isplaćivane dnevnice, putni troškovi i smještaj, čiji je iznos u 2011. bio 117.780 eura, od čega je gotovinski isplaćeno 96.701. U 2012. ukupan iznos po ovom osnovu iznosio je 118.289 eura, od čega je gotovinski isplaćeno 75.037. Generalno, gotovinska isplata tolikog dijela troškova negativno je uticala na transparentnost poslovanja i bolje uslove kontrole a istovremeno je značajno uvećala prostor za zloupotrebe", smatra Uljarevićeva.

Ističe da su naknade saradnicima za realizaciju nastave na studijskom programu u Beranama i za studijski program psihologija naknade isplaćivane shodno pojedinačno donešenim odlukama dekana u većem iznosu nego što je to predviđeno zaključenim ugovorima o angažovanju i Kolektivnim ugovorom:"Iz čega se stiče utisak da je dekan upravljao sredstvima Fakulteta kao ličnim sredstvima".

Uljarevićeva navodi da su brojne nepravilnosti blagajničkog poslovanja, pa se u revizorskom izvještaju za 2012. konstatuje nepostojanje dokaza - blagajničkog naloga za isplatu o preuzimanju gotovine po osnovu naknade za stanovanje, dok su računi za gorivo potpisivani različitim potpisom vozača, a računi za nabavku sredstava za higijenu nisu naslovljeni na FF.

“U 2011. je utvđen manjak od 9.341 euro koji je prikrivan kroz neusklađenost stanja sredstava na žiro računu i u blagajni sa stanjem istih u Glavnoj knjizi. Takođe, 2011. je utvrđena i neadekvatna dokumentacija za putne troškove. Pojedini putni nalozi su upitni sa stanovišta vjerodostojnosti, pa je putnim nalogom isplaćena dnevnica, prevoz na relaciji Nikšić – Pale- Nikšić i kotizacija, a uz isti je priložena dokumentacija za rad sekcije koja je organizovana na crnogorskom Filozofskom fakultetu", kaže Uljarevićeva.

Podsjeća da je CGO sve dokaze i izvještaje o reviziji dostavio crogorskom tužilaštvu:”Ostaju i pitanja: zašto je rukovodstvo UCG ovo držalo interno umjesto da pozovu nadležne organe da reaguju? Da li je to izraz straha rukovodstva UCG plaši da otvori 'Pandorinu kutiju' koja može da u svoj vrtlog povuče i mnoge iz tog istog rukovodstva?”

Javne nabavke mimo Zakona

Uljarević tvrdi da se analizom revizorskih izvještaja, dolazi do zaključka da maltene nijedna javna nabavka nije sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Prema njenim riječima, dramatična su neslaganja u realizovanim javnim nabavkama i troškovima koji su evidentirani u računovodstvu u 2012, jer su realizovane javne nabavke shodno dostavljenoj dokumentaciji revizoru iznosile 86.500 eura, dok su troškovi po podacima iz računovodstvaiskazani u iznosu od 316.739::

"U 2011. konstatovani nezakoniti postupci javnih nabavki za sredstava za higijenu, kancelarijski materijal, usluge prevoza, radova,... U 2012. su brojni primjeri nezakonito dostavljenih ponuda za nabavku hotelskih usluga, usluga taksi prevoza, prevoza profesora, a bez povezanog jemstvenika i pečatnog voska tako da se naknadno mogu ubacivati, odstranjivati ili mijenjati pojedinačni listovi, odnosno prilozi a da se vidno ne ošteti vosak ili listovi dostavljene ponude".

Bonus video: