Bar: Nastavljen međunarodni projekat o marini

Ovaj projekat se finansira u okviru programa INVO sa 240.000 eura kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj po Odluci Ministarstva nauke
190 pregleda 0 komentar(a)
Marina, Dragović, studenti, Foto: Radomir Petrić
Marina, Dragović, studenti, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.04.2015. 14:00h

Predavanjima i pokaznim vježbama u akvatorijumima luke i marine, u Baru je danas nastavljen veliki međunarodni projekattrogodišnjeg međunarodnog projekta SUST MARINA-Primjena i promocija koncepta održivog razvoja na AD Marina Bar.

Pod vođstvom prof. dr Branislava Dragovića, projekt menadžera, u amfiteatru Srednje poljoprivredne škole radionicu je otvorila serija predavanja o značaju uvođenja sistema za zaštitu životne sredine u lukama nautičkog turizma i marinama, za studente Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i sa Cetinja, kao i za ostale studente magistarskih i doktorskih studija i najbolje učenike nautičkog, brodomašinskog i špeditersko-agencijskog i carinskog smjera škole domaćina.

Predavači su bili članovi SUST-MARINA projektnog tima, komercijalno-tehnički direktor AD Marina Tomislav Markolović, mr Aleksandar Božović i mr Milena Bataković iz Agencije za zaštitu životne sredine, te mr Ksenija Rakočević iz Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore.

U nastavku rada, polaznici radionice su u akvatorijumu marine u praksi upoznali korišćenje zaštitne brane u slučajevima izlivanja nafte i ulja sa plovila, koju su demonstrirali „Hemosan“ DOO Bar i „Petrol Crna Gora MNE“ DOO, obišli su Reciklažni centar za elektronski i električni otpad „Hemosana“, a na kraju su posjetili Ro-Ro automobilski terminal Luke Bar.

Ovaj projekat se finansira u okviru programa INVO sa 240.000 eura kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj po Odluci Ministarstva nauke. U projektnom timu, pored profesora sa kotorskog Fakulteta su i profsori Univerziteta Pirej iz Grčke, predstavnici AD Marine Bar koja kao partnerska kompanija učestvuje i sa 23.800 eura, a domaća naučno-istraživačka partnerska institucija je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore,čiji je direktor Ervin Spahić danas takođe pratio radionicu

Bonus video: