Bemax će besplatno trajno sanirati klizišta u Markovićima

Prema najavama menadžmenta kompanije Bemax, početak radova na sanaciji može očekivati odmah nakon predstojećih praznika
62 pregleda 14 komentar(a)
klizište, Markovići, Foto: Screenshot (YouTube)
klizište, Markovići, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.04.2015. 12:01h

Kompanija Bemax je ponudila Vladi da u vidu donacije izvede radove na trajnoj sanaciji klizišta u Markovićima, na osnovu čega je sa tom kompanijom potpisan i Ugovor o donaciji i precizirano da se Vlada time obavezuje da" donacija ni na koji način ne može i neće uticati na zakonitost, objektivnost i nepristranost državnih organa u odnosu na donatora, kompaniju Bemax", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Iz Ministarstva podsjećaju da su na gradilištu, klizišta Markovići, na putnom pravcu Cetinje-Budva, do sada pravovremenom reakcijom i intervencijom Direkcije za saobraćaj osim radova na privremenoj sanaciji kojima je omogućeno naizmjenično odvijanje saobraćaja, izvedeni i svi geotehnički radovi neophodni za izradu projekta trajne sanacije klizišta.

"Na osnovu urađenog i prihvaćenog idejnog rješenja, izvođenje radova na trajnoj sanaciji klizišta biće podjeljeno u dvije faze. Prvom fazom biće obuhvaćena sanacija magistralnog puta Cetinje – Budva, izvođenjem potpornih konstrukcija fundiranih (temeljenih) na šipovima. Konstrukcije će biti izgrađenje sa donje i gornje strane puta u dužini od po 140 m. U cilju smanjenja hidrostatičkog pritiska na konstrukcije i efikasnog odvođenja podzemnih voda iznad gornje konstrukcije biće izveden drenažni rov dubine od 5 do 7m. Vode iz drenažnog rova biće usmjerene u propuste koji su izvedeni prilikom radova na privremenoj sanaciji klizišta. Između potpornih konstrukcija biće izveden novi nasip preko kojeg će se uraditi nova kolovozna konstrukcija", navodi se u saopštenju.

U drugoj fazi će, kako dodaju, biti izvedeni radovi na sanaciji padine iznad magistralnog puta i padine iznad sela Mažići.

"Ovi radovi će obuhvatiti kaptiranje postojećih izvora, izvođenje sistema drenaža i kontrolisano odvođenje voda u prirodna korita postojećih vodotokova. Takođe, u okviru ovih radova biće izvedena jedna potporna konstrukcija, fundirana na šipovima, koja će omogućiti sanaciju lokalnog puta kroz Markoviće (stari put Cetinje Budva)", kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Privremeni režim saobraćaja će, kako je saopšteno, važiti sve dok ne budu završeni radovi na gornjoj potpornoj konstrukciji magistralnog puta.

"Završetkom ove konstrukcije stvoriće se uslovi za izradu nasipa i kolovozne konstrukcije u širini koja će omogućiti nesmetan dvosmjerni saobraćaj", navodi se u saopštenju i dodaje da se, prema najavama menadžmenta kompanije Bemax, početak radova na sanaciji može očekivati odmah nakon predstojećih praznika".

Bonus video: