Grupa NVO pisala Stankoviću: Ko je prekršio ljudsko pravo zaposlenih u MANS?

Apeluje se na Stankovića da bez odlaganja utvrdi individualnu odgovornost svih onih lica koja su neposredno izvršila nezakonite radnje, onih koji su naredili nezakonite radnje i onih koji ih do danas nisu sankcionisali iako su o njima morali biti obavješteni
84 pregleda 3 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.04.2015. 11:24h

Pozivamo Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da u javnom interesu zaštite ljudskih prava a povodom pravosnažne presude Osnovnog suda u Podgorici (P 5634/11, u prilogu) utvrdi ličnu odgovornost onih nadležnih službenika i funkcionera državnog tužilaštva i Uprave policije, koji su, kako je pravosnažno utvrđeno u parničnom postupku, kršenjem niza zakona i Ustava Crne Gore prekršili ljudsko pravo na privatnost zaposlenih u NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), stoji u pismu grupe nevladinih organizacija koje su poslali Stankoviću.

Kako se navodi u pismu Akcije za ljudska prava, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centra za građansko obrazovanje (CGO), NVO Saradnjom do cilja, Centra za ženska prava, Sigurne ženske kuće, Instituta alternativa, Juventasa i Centra za monitoring (CEMI), pravosnažnom presudom je utvrđeno da su službenici tužene države Crne Gore – zaposleni u državnom tužilaštvu i policiji – prekoračenjem ovlašćenja i kršenjem odredbi više zakona i nekoliko odredbi Ustava Crne Gore, prekršili građanska prava zaposlenih u MANS-u nezakonitim saslušanjima, nezakonitim nadzorom nad elektronskom komunikacijom i otkrivanjem IP adrese sa koje je postavljen video snimak svadbe narko-bosa Safeta Kalića, iako protiv bilo koga od zaposlenih u MANS-u s tim u vezi nikada nije pokrenut bilo kakav krivični postupak.

"Pravosnažno je utvrđeno da je navedenim radnjama zaposlenima u MANS-u pričinjena šteta u iznosu od 12.500,00 eura a sudski troškovi gotovo 5.000,00 eura. Dakle, nezakonitim djelovanjem, neimenovani službenici državnog tužilaštva i policije Crne Gore, prekršili su ljudska prava građana i nanijeli materijalnu štetu državnom budžetu koju će u krajnjem platiti poreski obveznici – građani Crne Gore", piše u pismu upućenom Stankoviću.

Ove NVO apeluju na Stankovića da bez odlaganja utvrdi individualnu odgovornost svih onih lica koja su neposredno izvršila nezakonite radnje, onih koji su naredili nezakonite radnje i onih koji ih do danas nisu sankcionisali iako su o njima morali biti obavješteni.

Oni ukazuju da su pravosnažnom presudom parničnog suda utvrđene radnje izvršenja sljedećih krivičnih djela:

Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki (čl. 172) – u presudi je utvrđeno sa stepenom ”razumne vjerovatnoće” da je ”komunikacija tužilaca (zaposlenih u MANS-u) putem interneta bila pod nadzorom tužene (državnih službenika) – str. 19, pasus 2 presude Osnovnog suda u Podgorici; Neovlašćeni pristup računarskom sistemu (čl. 353) – kao gore;

Zloupotreba službenog položaja (čl. 416) – ” Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ... drugom nanese štetu ili teže povredi prava drugog...” – ovo krivično djelo su očigledno izvršili državni službenici koji su nezakonito prekoračili ovlašćenja kao neposredni izvršioci nezakonitih radnji u odnosu na zaposlene u MANS-u kao što su nezakonito pozivanje, saslušavanje, otkrivanje IP adrese, praćenje elektronske komunikacije, nedavanje informacija; posebno istražiti i moguće zloupotrebe instituta međunarodne pravne pomoći isključivo u cilju otkrivanja adrese sa koje je snimak Kalićeve svadbe objavljen, imajući u vidu rešenje UPI-007/13-6378/4 od 21.03.2014 (koje dostavljamo u prilogu).

Nesavjesan rad u službi (čl. 417) – ”Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta u iznosu koji prelazi tri hiljade eura i nastupi…” – ovo krivično djelo su izvršili pretpostavljeni neposrednim izvršiocima u policiji i državnom tužilaštvu propuštanjem dužnosti nadzora u vrijeme izvršavanja spornih radnji, o kojima su zaposleni u MANS-u odmah obavijestili i najširu javnost putem medija;

Sprječavanje dokazivanja (čl. 390, st. 2) – ”(2) Ko u namjeri da spriječi ili ometa dokazivanje sakrije, uništi, ošteti ili djelimično ili potpuno učini neupotrebljivom tuđu ispravu ili druge predmete koji služe za dokazivanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.” Činjenica da je u parničnom postupku konstatovan neobjašnjiv izostanak dokumenata (dopisa) iz krivičnih spisa koji su se odnosili na postupanje policije i tužilaštva u odnosu na MANS (vidjeti npr. str. 19, 1. pasus Presude) ukazuje na izvršenje i ovog krivičnog djela;

Neizvršenje sudske odluke (čl. 395) – u odnosu na utvrđenje u presudi Osnovnog suda u Podgorici, strana 20, obavještavamo i da po presudi Upravnog suda Uprava policije nije postupila ni do danas 2015. godine, kao što ni VDT nije dostavilo informacije u skladu sa rješenjem Ministarstva pravde.

"U svjetlu ovog slučaja podsjećamo da javnosti nikada nije objašnjeno zbog čega se istraživalo ko je sporni snimak svadbe narko-bosa prikazao javnosti, umjesto da se istraživalo i javnosti predočilo zbog čega se na tom snimku nalaze visoki službenici ANB-a. Pozivamo Vas da ovaj slučaj do kraja istražite i utvrdite i da li je prikrivanje veza državnih službenika sa organizovanim kriminalom zapravo bio motiv kršenja Ustava i zakona na štetu MANS-a", ističe se u pismu.

Grupa NVO očekujem od Stankovića da otvori istragu u ovom slučaju i da javnost u što kraćem roku detaljno obavijestite o njenom ishodu.

Bonus video: