Hypo banka donirala Domu zdravlja opremu za rano otkrivanje raka dojke

Dobili smo značajnu donaciju, i u dogovoru sa Hypo Alpe Adria bankom, za kupovinu dvije komore za razvijanje filmova", kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić novinarima
82 pregleda 1 komentar(a)
Hypo Alpe Adria. donacija, Foto: Hypo Alpe Adria
Hypo Alpe Adria. donacija, Foto: Hypo Alpe Adria
Ažurirano: 09.04.2015. 11:07h

Hypo Alpe Adria banka donirala je danas Domu zdravlja Podgorica najsavremeniju opremu za rano otkrivanje raka dojke.

Predstavnici banke i podgoričkog Doma zdravlja obišli su Centar za radiološku dijagnostiku na Starom aerodromu.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić rekao je da je Hipo Alpe Adria grupa jedan od trenutno najvećih donatora podgoričke zdravstvene ustaonove.

"Dobili smo značajnu donaciju, i u dogovoru sa Hypo Alpe Adria bankom, za kupovinu dvije komore za razvijanje filmova", kazao je Kavarić novinarima.

On je objasnio da je kupljena komora za razvijanje mamografskih snimaka, čime će se značajno skratiti vrijeme dijagnostičkog pregleda u Domu zdravlja.

"Jedna komora je za obične rendgenske snimke, kao dopuna mamografskim, a druga je specifično ono što je nedostajalo Domu zdravlja, a to je komora za razvijanje mamografskih filmova", pojasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, time će se značajno poboljšati kvalitet i frekvenca pregledanih sugrađanki, "po nekim mjerilima zdravstva, njih oko 30 do 40 hiljada su kadidati za preventivne mamografske preglede".

Kavarić je kazao da su na početku i pripreme za skrining na području Crne Gore, koji, kako je naveo, propisuje i vodi Ministarstvo zdravlja.

On je najavio da planiraju i nabavku analognog mamografa za klinički Centra Crne Gore, navodeći da će ova i nova oprema doći, kako je kazao, zhvaljujući saradnji sa donatorima, kao što je Hypo Alpe Adria banka.

"Mi smo ovo shvatili kao početak dugoročne saradnje sa ovom bankom i njihove ideje su nama veoma upotrebljive za zajednički nastup na optimizaciji i podizanju preventivnih pregleda u Glavom gradu, za šta su oni zainteresovani", naveo je Kavarić.

Glavni izvršni direktor Hypo banke, Kristof Šoen kazao je da za članove te Banke, donacija veoma značajna i da je smatraju dobrom inicijativom.

"Želimo da budemo dio lokalne zajednice i njoj pomažemo, a zahtjevi za donacije često dolaze kada šteta već nastane, pa u ovom slučaju imamo šansu da pomognemo prije nego dođe do neke štete ili problema", naveo je Šoen.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Podgorica, Milovan Jovanović, kazao je da je memografija nezaobilazna metoda prevencije raka dojke.

"Pozvao bih sve žene da se odazovu i iskoriste ovu mogućnost. Kod svog izabranog doktora treba da uzmu uput i onda zakažu pregled u ovom Domu zdravlja", naveo je on.

Upitan da li je dovoljan samo jedan mamograf u Podgorici, Jovanović je kazao da ih nikad nije dovoljno, ali da je i donacija jednog trenutno optimalna.

Bonus video: