Raonić Numanoviću: Odgovori na optužbe o mijenjanju tablica

Numanović i Vlada već skoro deset dana ćute o ovoj informaciji, čak i nakon što je Tužilaštvo objavilo da provjerava dokumentovanu objavu "Vijesti"
0 komentar(a)
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Boris Raonić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2015. 10:03h

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić poručio je ministru za ljudska i manjinska prava Suadu Numanoviću da je njegova obaveza da odgovori na optužbe o mijenjanju tablica.

Numanović i Vlada već skoro deset dana ćute o ovoj informaciji, čak i nakon što je Tužilaštvo objavilo da provjerava dokumentovanu objavu "Vijesti".

Raonić je naveo nekoliko konkretnih primjedbi ministru Numanović u otvorenom pismu.

"Iako je definisan Nacrt Zakona o izmjenama zakona o manjinskim pravima i slobodama, koji je rađen zbog konflikta interesa predstavnika manjinskih savjeta u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, nakon brojnih primjedbi međunarodne zajednice, DRI, NVO sektora..., a koji je ocijenjen od strane Evropske komisije kao okvir koji će učiniti da Fond ubuduće funkcioniše transparentno i u skladu sa demokratskim principima, i u interesu manjinskih naroda, vi ste pod vjerovatnim pritiskom manjinskih savjeta odustali od takvog Nacrta. Sada nudite rješenje da u Upravnom odboru bude devet, od čega šest članova manjinskih savjeta i tri ostala predstavnika. Takvo rješenje je čak i mnogo gore od početnog stanja zbog čega se ušlo u promjene, jer bi se na ovaj način omogućio apsolutni konflikt interesa i nastavilo sa ostvarivanjem pojedinačnih interesa bez adekvatne kontrole trošenja novca svih poreskih obveznika. Ovdje ste pokazali da nemate dovoljno autoriteta i hrabrosti da donesete rješenje koje bi bilo na tragu preporuka civilnog sektora, međunarodne zajednice, eksperata, DRI preporuka i samo građanskog koncepta Crne Gore.

Javni natpisi da ste mijenjali tablice kako bi skupocjeni automobil koristili u privatne svrhe, koji predstavlja preveliki luksuz, sljedeća je velika optužba. Ćutanje i izbjegavanje odgovora još više pogoršava imidž vašeg ministarstva. Smatramo da je obaveza svakog odgovornog državnog službenika da na ovakve optužbe odgovori", navodi Raonić.

On je ocijenio da je Ministarstvo koje vodi Numanović "najslabiji karika ljudskih prava u Crnoj Gori sa nedovoljnim brojem zaposlenih, konstantnim odlivom kadrova i lošom organizacijom rada."

"Nakon evidentnog napretka Institucije Ombudsmana, Odbora za ljudska prava u Skupštini, pa čak i istražnih organa, sve do zatvorenih institucija, jedina institucija koja bilježi pogoršanje stanja je vaše Ministarstvo", navodi Raonić.

On je podsjetio i na konflikt sa Ivanom Vujović iz Juventasa koja je optužila Numanovića da je vrijeđao i prijetio joj.

"Finalni razlog za nezadovoljstvo vašim radom je i neadekvatna izjava povodom infekcije beba u bolnici u Bijelom Polju, kada ste rekli da u tome nema niša spektakularno. Izuzev toga što ste izašli iz vašeg resora, ovdje ste reagovali bez argumenata i dodatano pogoršali stanje u kojem su se u tom trenutku našli oštećeni roditelji.

Naravno, ne tvrdimo da je apsolutno sve loše u vašem radu. Pohvalno je, na primjer, kako se odnosite prema LGBT problematici kroz podršku paradama ponosa, posjetama Socijalnom centru i reakcijama u slučaju napada na pripadnike LGBT zajednice i njihovu imovinu, što vas opet ne amnestira za navedene probleme.

Zbog gore navedenog smatramo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa vama na čelu ne doprinosi daljoj izgradnji Crne Gore kao građanske države, u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava i različitosti, već da brigu o manjinama tretira kao folklorni detalj.

Iz svih ovih razloga, moram vam kazati da bi svako ko je zaposlen u Građanskoj alijansi u ovoj situaciji podnio ostavku. Nemamo iluziju da ćete to uraditi, prevenstveno zbog vašeg velikog političkog uticaja, koji vas čini ministrom sa najdužim stažom, ali na nama je da ukažemo i argumentujemo na ozbiljne propuste u radu i demokratski izlaz iz istih", zaključuje Raonić.

Bonus video: