Ugroženi pregovori sa EU ukoliko se ne riješi problem Solane

Učesnici konferencije su se složili i da se Solana mora i zvanično proglasiti zaštićenim područjem
70 pregleda 10 komentar(a)
konferencija, Solana, Foto: Savo Prelević
konferencija, Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2015. 18:07h

Ukoliko se ne riješi problem ulcinjske Solane, Crna Gora će izgubiti međunarodni ugled i podršku i ugroziti pregovore sa EU, ocijenili su predstavnici EU, ambasadori i međunarodni eksperti na konferenciji o zaštiti Solane.

Na konferenciji, čiji su organizatori Centar za zaštitu ptica (CZIP), njemački Euronatur i Opština Ulcinj zaključeno je da upravljanje vodama, ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode na cijeloj površini Ulcinjske solane, za šta će Vlada obezbijediti 165 hiljada eura, bude uspostavljeno najdalje do polovine juna, dok će lov na teritoriji Solane biti potpuno zabranjen.

Učesnici su se složili i da se Solana mora i zvanično proglasiti zaštićenim područjem.

“Ta zaštita podržava, pored proizvodnje soli i druge vidove ekonomskog korišćenja prostora kakvi su zdravstveni i ekoturizam. Opština kao osnivač JP “Za uzgoj i zaštitu divljači” mora izmijeniti lovna dokumenta tog lovačkog društva i na svih 15 kilometara kvadratnih solane uspostaviti trajni lovni zabran najdalje do početka lovne sezone. Solana će biti kandidovana za zvanično Emerald i Ramsarsko područje najdalje do juna, a uprava Solane i Eurofond omogućiće monitoring ptica i krivolova na Solani”, kaže u zaključcima.

Alberto Kamarata iz Delegacije EU kazao je da će rješenje problema Solanebiti test za ispitivanje kredibiliteta i posvećenosti države zaštite životne sredine i pregovaranja za ulazak u EU u okviru poglavlja 27.

“To će biti dokaz da će i ostale obaveze iz pregovaračkog poglavlja biti savladane. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju u narednim sedmicama. Treba da ujedinimo napore da sačuvamo ovo crnogorsko i evropsko mjesto prije nego što bude prekasno, prije nego što posljednji flamingos odleti zauvijek”, kazao je Kamarata.

I ornitolog Darko Saveljić podsjetio je da niko nije reagovao zbog katastrofalne situacije u Solini, dok CZIP nije pozvao Evropsku komisiju, BirdLife International i skeretarijate konvencija čija je Crna Gora potpisnica da reaguju.

“Danas treba da smo svjesni da je Solana ozbiljan problem i da od njenog opstanka zavisi međunarodni ugled naše zemlje”, kazao je Saveljić.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja Daliborka Pejović rekala je da postoje dva puta rješenja problema: bavljenje brojnim analizama i uzrocima koji su doveli do takvog stanja ili da se brzim i efikasnim koracima pokuša riješiti problem i založila se za drugu soluciju.

“Na prostoru Soalne se mora brzo reagovati. Vladi je poslata informacija sa predlogom finansijskih sredstava potrebnih da bi se odmah počelo sa radom na terenu prije otpočinjanja turističke sezone.

Takođe smo sa Ministarstvom poljoprivrede i Opštinom odlučili da preduzmemo mjere da se lov eliminiše iz cijelog prostora Solane”, kazala je Pejović.

Do ubrzanog rješenja problema sa Solanom došlo je nakon pritisaka iz EU i prozivke ambasadorki Francuske, Poljske i Njemačke Veronik Brumo, Grazine Sikorske i Gudrun Štajnaker.

“U oktobru smo posjetili Solanu i vidjeli koliki je broj ptica i uživali u ljepoti, ali se upoznali i sa problemima. Nas tri smo odlučile da se obratimo našim vladama. Solana je zajednički, evropski interes i bila sam šokirana kada smo prije četiri sedmice vidjeli koliko je devastirana za posljednjih šest mjeseci”, kazala je Štajnaker. Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka podsjetio je da je Solana projektovana za proizvodnju 30 hiljada tona soli godišnje.

“Na solanskim bazenima registrovano je 114 biljnih vrsta, izuzetno je bogata ribom, a posebno se odlikuje kao veliko stanište ptica. Do sada je registrovana 241 vrsta ptica, što je više od 50 odsto ukupnog broja vrsta ptica u Evropi. Solana je raj za razvoj eko i zdravstvenog turizma. Treba hitno povratiti solanu, a to prije svega podrazumijeva popravku pumpi i njihovo stavljanje u rad”.

Bonus video: