Pet mjeseci od infekcije beba: Još nema optužnice protiv odgovornih

Dopunski nalaz koji očekuje Tužilaštvo trebalo bi da da odgovore na pitanja da li će i protiv koga uskoro biti podnijete nove krivične prijave
3 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, porodilište, Foto: Jadranka Ćetković
Opšta bolnica Bijelo Polje, porodilište, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.04.2015. 17:16h

Ni pet mjeseci nakon što je uslijed infekcije preminula tek rođena beba iz Bijelog Polja, a četiri su bile životno ugrožene, Vrhovno državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv odgovornih ljekara.

Razlog je, kako je saopšteno iz Tužilaštva, to što se čekaju rezultati dodatnog vještačenja Komisije iz Beograda, koji bi trebalo da razjasne određena pitanja u ovom slučaju.

Televizija Vijesti saznaje da će od rezultata ovog nalaza zavisiti i da li će se pored već poznatih imena osumnjičenih ljekara, na spisku odgovornih naći još neko.

U Tužilaštvu nam je potvrđeno da odluka protiv ljekara Opšte bolnice Bijelo Polje nije donijeta, jer je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju od Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, zatražilo dopunsko vještačenje radi razjašnjenja određenih pitanja. To što se odgovorni još nisu našli pred sudom brine roditelje, čija su djeca inficirana kao novorođenčad. Sve do sada upućuje da razloga za strahovanje da će tužilaštvo zatajiti, ipak ne bi trebalo da bude.

"Prikupila se određena dokumentacija, izvještaji, medicinska vještačenja, tako da mi roditelji očekujemo da će vrlo brzo biti podignuta možda i proširena istraga, a svakako podignuta optužnica koja će biti čvrsta i konkretna", kazao je za TV Vijesti Predrag Karišik, roditelj inficirane bebe.

Do sada prikupljeni dokazi, kako saznajemo, dovoljni su za optuženje doskorašnjih čelnika bjelopoljske bolnice - Tomislava Jeremića, Hake Tahirović i Zvonka Puletića. Tužilaštvo ipak planira da još jednom pročešllja svu dokumentaciju ali i da prikupi novu.

Tokom dosadašnje istrage, tužilaštvo je, prema našim saznanjima, utvrdilo da ima dovoljno dokaza za osumnjičene ljekare, ali bi izvještaj Komisije iz Beograda mogao da potvrdi jos neke sumnje.

Preciznije, dopunski nalaz koji očekuje ovo Tužilaštvo trebalo bi da da odgovore na pitanja da li će i protiv koga uskoro biti podnijete nove krivične prijave zbog infekcije beba.

U porodilištu Opšte bolnice u Bijelom Polju, u novembru prošle godine zaraženo je pet beba od kojih je jedna preminula . Zbog ovog slucaja na udaru pravde, našli su se i dvoje ljekara i tehničar iz Kliničkog centra u Podgorici, koje tužilaštvo tereti da su prećutali informacije o infekciji iako su ih morali prenijeti nadležnim službama.

Krivične prijave podnijete su protiv dr Filipa Vukmirovića, načelnika Odeljenja za patologiju, tehničara na tom Odjeljenju Saše Jovovića, kojima se na teret stavlja krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Istraga je pokrenuta i protiv dr Ljubinke Dragaš, koja se tereti da je kao odgovorno lice na Odeljenju neonatologije Instituta za bolesti djece Kliničkog centra počinila krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.

Štrajk očeva inficiranih beba >>>

Bonus video: