Na temu Socijalna integracija Roma nagrađeni Medijski dijalozi

„Ova nagrada nam puno znači jer predstavlja svojevrsni putokaz i dokaz da smo na pravom putu, a trudićemo se da budemo još bolji“, poručila je Ružić
55 pregleda 1 komentar(a)
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.04.2015. 12:09h

Ministar kulture Pavle Goranović uručio je danas nagradu za najbolji istraživački prilog na temu Socijalna integracija Roma, Međunarodnom časopisu za istraživanje medija i društva-Medijski dijalozi.

Član redakcije časopisa „Medijski dijalozi“ Nataša Ružić, čestitala je 8. april dan Roma, i kazala da nagrada predstavlja izuzetno priznanje.

„Ova nagrada nam puno znači jer predstavlja svojevrsni putokaz i dokaz da smo na pravom putu, a trudićemo se da budemo još bolji“, poručila je Ružić.

Predsjednik komisije za izbor najboljeg istraživačkog priloga objavljenog u medijima, Zoran Bošković kazao je da je konkurisao mali broj medija.

On je rekao da su Medijski dijalozi još jednom potvrdili svoju naučnu referentnost i ugled koju uživaju u jugoističnoj Evropi.

„Ova sveska ostaje da svjedoči vrilm i rijetkim primjerom društvene odgovornosti profesionalnosti i akademskog pristupa u problemskom tretiranju pitanja inkluzije romske populacije kao izvornog, demokratskog i civilizacijskog pitanja“, ocijenio je Bošković.

Prema njegovim riječima, svaki dan je šansa i obaveza unapređenja života i rada romske populacije.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret En Uehara je kazala da su Romi svakodnevno suočeni sa diskriminacijom uključujući, kako je objasnila, nedostatak pristupa obrazovanju, pristupa većem stepenu zaposlenosti, i veoma ograničen pristup zdrastvenoj njezi.

„Ambasada SAD-a je posvećena pospješivanju prava Roma u Crnoj Gori svakog dana, a ne samo povodom dana Roma“, ukazala je Uehara.

Ona je dodala da je Ambasada SAD podržala program Centra za romske inicijative sa ciljem da spriječi prisilne prijevremene brakove.

Uehara je podsjetina na planirane projekte kojima će doprinijeti inkluziji Roma i dodala da su SAD razvile edukativne i kulturne programe koji pospješuju liderski potencijal mladih roma.

„Ključno je da građani rade zajedno na rešavanju gorućih problema sa kojim se Romi suočavaju“, zaključila je Uehara.

Bonus video: