Kovačević: U septembru će biti završena 62 stana za romske porodice

“Mnogo radimo na socijalnoj inkluziji Roma, na omogućavanju zaposlenja, zdravstvene zaštite, dobijanju dokumenata i nastavićemo a radimo na tome”, poručila je Kovačević
100 pregleda 7 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2015. 10:24h

Za pripadnike romske zajednice u Podgorici će do septembra biti napravljena 62 stana, najavila je danas ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Ona je, povodom Svjetskog dana Roma, kazala da će u spetembru početi izgradnja još novih 120 stanova za pripadnike romske zajednice.

„Crna Gora je, u saradnji s Evropskom unijom (EU), obezbjedila 62 stambene jedinice za romsku populaciju koje će biti gotove do septembra kada ćemo početi izgradnju još 120 stambenih jedinica”, najavila je Kovačević.

Ona je kazala da je država prihvatila velikom broju građana iz bivših republika, posebno sa Kosova.

Kovačević je kazala da Crna Gora žele da stvori uslove onima koji žele da žive u njoj i omogući povratak svima koji žele da se vrate.

Prema njenim riječima, zajedno sa kosovskim vlasti i donatorima, Crna Gora rade na povratku Roma na Kosovo.

“Mnogo radimo na socijalnoj inkluziji Roma, na omogućavanju zaposlenja, zdravstvene zaštite, dobijanju dokumenata i nastavićemo a radimo na tome”, poručila je Kovačević.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore, Jelena Dubak kazala je da Romi treba da se raduju ovom danu, bez obzira na trenutne uslove života.

„Zajednički činimo i trudimo se da bude bolje“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, Crveni krst svakodnevno radi sa Romima na obrazovanja, jer je, kako je ocijenila Dubak, to je jedini način da oni u budućnosti izađu iz kruga siromaštva.

Zamjenica šefa za saradnju Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori, Dawn Adie Baird poručila je da je obilježavanje Svjetskog dana Roma dobar način da se obilježe različitosti u evropskoj kulturi.

Ona je najavila da će se, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja (MRSS), uskoro početi baviti i sa romskim zajednicama u Beranama i Nikšiću.

Baird je dodala da će u ove projekte uključiti i lokalne Rome koji su takođe dio romske zajednice.

„Odgovornost za uključivanje Roma u društvo leži na vlastima i na državi, uz našu podršku, ali važno je znati da su i sami Romi aktivni učesnici tog procesa“, poručila je Baird.

Šef kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, Mustafa Server Caylan kazao je da UNHCR vidi romsku zajednicu kao važan i vrijedan dio crnogorskog društva.

“Udružujemo napore sa našim partnerima da obezbjedimo da svaka osoba ima lična dokumenta i iskoristi priliku da reguliše svoj status u Crnoj Gori”, tvrdi Caylan.

On je kazao da sa Vladom Crne Gore rade na obezbjeđivanju adekvatnog stambenog rješenja za ljude koji žive u kampovima.

Šef Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, Vojislav Dragović podsjetio da je na današnji dan 1971. godine održan prvi Kongres Roma u Londonu koji se smatra jednim od najvažnijih dana u istoriji te zajednice.

Dragović je kazao da je CB, uvidjevši situaciju u kojoj se nalazi ta zajednica, u saradnji sa institucijama i nevladinim organizacijama (NVO) prihvatio učešće za formiranje tima za podršku kroz koji ćemo pomagati i poboljšati napredak i status Roma.

Policija će, kako je naveo, pojačati preventivno zaštitničke aktivnosti na području gdje žive Romi kako bi omogućili bezbjedan život.

„Osmi april kao istorijsko nasljeđe predstavlja obavezu i odgovornost za pripadnike romske i ostalih zajednica u državi da nastave putem uvezivanja sa širom zajednicom“, zaključio je Dragović.

Bonus video: