Đukanović: Agencija za ljekove unaprijedila zdravstveni sistem

"Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom", rekao je Đukanović
160 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 19.10.2018. 12:16h

Formiranje Agencije za ljekove i medicinska sredstva značajno je doprinijelo unapređenju cjelokupnog zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, jer je građanima omogućeno da koriste sigurne ljekove i medicinska sredstva kao u državama Evropske unije (EU), saopštio je predsjednik Milo Đukanović.

On je na otvaranju Internacionalne konferencije "10 godina CALIMS u korak sa EU standardima – nauka i regulativa u službi zdravlja", rekao da je bio na čelu Vlade kada je 2. decembra 2008. godine donesena odluka o osnivanju nacionalne institucije za regulaciju u oblasti ljekova i medicinskih sredstava.

Đukanović je rekao da je Agencija osnovana sa ambicijom da bude utemeljena na naučnoj i stručnoj ekspertizi, usklađena s najboljim praksama i modelima zemalja EU.

On je ocijenio da je posebno važna uloga Agencije u sprečavanju distribucije falsifikovanih ljekova koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnom tržištu dostižu do deset odsto, a u nerazvijenim zemljama čak i do 50 odsto.

"Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom", rekao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da je osim kontrole kvaliteta i omogućavanja dozvola za stavljanje u promet ljekova u Crnoj Gori, posebno značajna i saradnja sa drugim međunarodnim institucijama kao što su Evropska agencija za ljekove, Bord za kontrolu narkotika sa sjedištem u Beču, i druge.

On je kazao da je za sve to, prethodno trebalo pripremiti normativnu infrastrukturu usklađenu sa evropskim zakonodavstvom.

"Pored toga što svojim radom i rezultatima doprinosi ostvarivanju osnovnog ljudskog prava na pristup kvalitetnim i bezbjednim ljekovima i medicinskim sredstvima, što promoviše i unapređuje zdravlje ljudi, transparentnom implementacijom pravne tekovine EU, Agencija je stvorila i ambijent za razvoj farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, gdje danas posluje 380 privrednih subjekata", naveo je Đukanović.

On je ukazao da se broj registrovanih kompanija za bavljenje tm djelatnošću iz godine u godinu povećava, a da je broj zaposlenih u veledrogerijama je udvostručen od osnivanja Agencije.

"U Crnoj Gori, sa nešto više od 600 hiljada stanovnika, posluju tri proizvođača ljekova. Uz redovne djelatnosti poseban kvalitet Agencije je što redovno prati savremene tehnološke i stručne trendove i što je osposobljena da se bavi i naučno-istraživačkom djelatnošću", smatra crnogorski predsjednik.

Đukanović je ocijenio da su formiranje i rad Agencije tokom ove decenije najbolji pokazatelj da Crna Gora, iako populaciono mala država, ima potencijal za unapređenje stručnog kadra, sposobnog da odgovori savremenim izazovima i u tako važnim oblastima, čijim se radom kvalitetno povećava stepen funkcionisanja cjelokupne zdravstvene zaštite.

"Ona predstavlja primjer za ugled, ne samo svim subjektima koji su dio zdravstvenog sistema Crne Gore, već i drugim državnim institucijama, kako se odgovornim i kvalitetnim radom veoma efikasno dostižu i održavaju evropski standardi kojima kao društvo težimo", rekao je Đukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je kazao da je razvijen zdravstveni sistem preduslov unapređenja kvaliteta života građana, što je osnovni smisao definisanja i vođenja uspješne državne politike.

Đukanović je naveo da država mora biti osposobljena da kreira ambijent koji će omogućiti razvoj svih segmenata zdravstvenog sistema, čija je organizacija i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga mjera razvijenosti ne samo crnogorskog, nego svakog savremenog društva.

"Zato vjerujem da će se kroz dalja normativna, organizaciona i stručna unapređenja i ubuduće voditi računa ne samo da se održi, već da se unaprijedi dostignuti kvalitet rada u protekloj deceniji", kazao je Đukanović.

On je rekao da je osnivanje Agencije za Crnu Goru, kao mladu državu, bio izazovan, pionirski posao, u koji se krenulo sa nulte tačke, jer je ova djelatnost ranije bila u ingerenciji državnih aranžmana kojima je pripadala Crna Gora.

"Specifičnost Agencije bila je što u vrijeme njenog formiranja u Crnoj Gori praktično nije bilo ni tehničkih ni stručnih preduslova, ili bilo kakvih prethodnih iskustava u ovom važnom poslu, bez kojeg se ne može zamisliti ne samo zdravstveni sistem, nego ni društvo u cjelini", kazao je Đukanović.

On je rekao da je Agencije tokom desetogodišnjice postojanja i svojevrsni barometar ukupnog napretka Crne Gore, u procesu pridruživanja EU.

"Kao što ste vidjeli, od sedam zaposlenih u 2008, i još toliko u 2009, Agencija danas ima 40 radnika, od kojih je 37 sa visokom stručnom spremom, među kojima su specijalisti i subspecijalisti iz oblasti medicine i farmacije, mnogi i sa najvišim naučnim znanjima u ovim oblastima", kazao je Đukanović.

Bonus video: