Ima mladih koji ne žele da bježe u grad

Asfalt do neiskorištenih i prelijepih planina Lola i Javorje učinio bi mnogo za taj kraj. Fali i bolji put do Ljevišta
545 pregleda 3 komentar(a)
Dragovića polje, Foto: Dragana Šćepanović
Dragovića polje, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 07.04.2015. 19:52h

U Gornjoj Morači tvrde da je propast kolašinskih sela, možda, najočiglednije vidljiva na njihovom primjeru.

Svega je 450 mještana u devet sela u tom dijelu kolašinske opštine, a nije tako davno bilo kada je skoro duplo više bilo đaka u čak sedam škola.

Ono što Gornju Moraču razlikuje od ostaka ruralnog dijela sjevare Crne Gore je vrlo aktivno udrženje mladih , koje ima brojne planove. Smatraju da ima mnogo prostora da unaprijede kvalitet života u svojim selima. Mladi tog kraja odlučni su u namjeri da ostanu na selu i da stvore bolje uslove za svoje komšije, ali i perspektivu za sebe. Svjesni su da su se latili preteškog posla, ali obećavaju da će istrajati. Te ambicije nije umanjila ni činjenica da su do prije sedmicu bili više od 20 dana bez struje.

“Osnovali smo NVO SOS SS, čiji je cilj da spriječi odlazak mladih sa sela u sjevernom dijelu Crne Gore. Imamo mnogo planova i ideja, ali mislim i kapaciteta da ih relizujemo. Ponekad obeshrabri što ko god da je na vlasti u Kolašinu, prema Gornjoj Morači ima isti stav - Ne postojimo za njih. Ipak, s obzirom da ovdje planiramo budućnost, nećemo imati mnogo vremena za osvrtanje na neodgovornost političara”, kaže Saša Dragović, predsjednik udruženja mladih Gornje Morače.

Gornjomoračanima bi najviše pomoglo ulaganje u putnu infrastrukturu. Asfalt do neiskorištenih i neafirmisanih prelijepih planina Lola i Javorje učinio bi mnogo za taj kraj. Bolji put do Ljevišta, otvorio bi nove mogućnosti za tamošnje mještane, koji su među najuspješnijim kolašinskim stočarima.

“Stočarima u selu Ljevišta rijetko ko može parirati po brojnosti stada, ali i po načinu na koji se bave poljoprivredom. Sve to uz, zaista, minimalne uslove”, tvrde u udruženju mladih .

Iako revoltirani odnosom nadležnih prema njihovim selima, mladi u Gornjoj Morači radije pričaju o svojim planovima. Napominju da su neki od njih, iako rođeni, ili su živjeli u Podgorici, odlučili da se vrate na imanja svojih predaka.

“Imamo mnogo ideja, a osnovna je otvaranje Gornje Morače za turiste, to jest, razvijanje agroturizma, za što postoje idealni uslovi. Osnovali smo i sportsko ribolovno društvo, očekujemo dobijanje koncesije za rijeku Moraču. To je značajno iz više razlloga, a na taj način bi se i otvorila tri radna mjesta, za lovočuvare”, objašnjava Dragović.

U dogovoru sa vlasnikom turističke agencije “Eksplorer” Lukom Bulatovićem, Dragović i njegove kolege iz udruženja privode kraju pripreme za otvaranje turističkog kampa. Tokom realizacije tog projekta, pored turističke valorizacije Gornje Morače, takođe, zaposlilo bi se nekoliko mještana. Planiraju i da na najbolji način iskoriste činjenicu da je iznad sela Ljevišta, kako tvrde, jedna od turističkih atrakcija - pješačka staza kroz kanjon Morače.

Dragović: Bar deset poljoprivrednih proizvoda bi moglo postati brend

Dragović tvrdi da bi bar deset poljoprivrednih proizvoda iz tog kraja moglo da postanu brend u region, ali i šire. Pored već čuvene šljivove rakije, mjesto na tržištu, kaže on, mogli bi da nađu I domaće kukuruzno brašno, lisnati sir, ljekovito bilje…

“Sve to su naše šanse. Recimo, zanimljivo je da se ovdje sjeme za kukuruz nije mijenjalo preko 100 godina. Očekujem da ćemo uskoro uspjeti da uredimo prostor na kojem bi bilo moguće organizovati pazarni dan, ali i da ćemo u budućnosti naći sredstva za mini pogone u kojima bi se pakovalo ljekovito bilje i gljive, kojih je na ovom prostoru u izobilju.

U planu je i da se obnovi stari dom mladih, koji bi u budućnosti postao centar turitičke organizacije. Mladi će volonterski očistiti neke od pješačkih staza, ali i pokušati da od Mioske pa dalje postave putokaze, kako bi turisti što lakše došli do neke od brojnih atraktivnih lokacija Gornje Morače. Sve to, nadaju se u tom kraju, trebalo bi da im obezbijedi budućnost u kojoj neće biti mnogo brige bar oko osnovnih uslova za život.

Bonus video: