Tužilaštvo će ispitati je li MDI posredovala u švercu oružja

Ne skrivajući da firma na čijem je čelu sarađuje sa Tehnoremontom iz Srbije i CPR Inpexom iz Beograda, koje Federalna televizija dovodi u vezu sa švercom oružja za Al-Kaidu, direktor crnogorske kompanije Zoran Damjanović ističe da njegova firma nema baš nikakve veze sa izvozom oružja u Libiju
565 pregleda 2 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock.com
oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2015. 17:48h

Crnogorsko Tužilaštvo, kako saznaje Televizija "Vijesti" ispitaće da li je firma Montenegro Defence Industry (MDI) bila posrednik u švercu oružjem iz Bosne i Hercegovine, navodno namijenjenom pripadnicima terorističke Al-Kaide.

Tu vijest sinoć je objavila bosanska Federalna Televizija pozivajući se na svoje izvore.

Izvršni direktor MDI, Zoran Damjanovic, tvrdi da je sve izmišljotina, dok iz Odbora za bezbjednost upozoravaju da se Damjanovićevo ime ne pominje prvi put u priči o švercu oružja.

Da li se preko Crne Gore švercovalo oružje za Al Kaidu, pitanje je, saznaje Televizija "Vijesti", kojim će se pozabaviti crnogorsko Tužilaštvo.

Za ovaj slučaj Tužilaštvo se zainteresovalo nakon što je bosanska Federalna Telvizija, pozivajući se na svoje izvore i prikupljenu dokumentaciju objavila da je MDI, kao posrednička firma, preko BiH u Libiju izvozila oružje koje je završavalo u rukama Al-Kaide.

Ne skrivajući da firma na čijem je čelu sarađuje sa Tehnoremontom iz Srbije i CPR Inpexom iz Beograda, koje Federalna televizija dovodi u vezu sa švercom oružja za Al-Kaidu, direktor crnogorske kompanije Zoran Damjanović ističe da njegova firma nema baš nikakve veze sa izvozom oružja u Libiju.

"To je apsolutna neistina i cijela priča je izmišnjena na bazi neke kopije endjuzera kojeg ne znamo ko je dostavio komitetu za sankcije UN. Najbolji demanti vezano za to pisanje dao je lično ambasador Srbije pri UN Milan Milanović i mislim da je svako naše dalje intrepretiranje suvišno, ali osnovna poruka je da ne postoji nikakv ugovor niti bilo kakav zapis koji su MDI ili firma Tehnoremont podnijeli zvaničnim organizacijama Crne Gore ili Srbije vezano za taj konkretan posao za koji se navodno optužuju da su već završili pa se traži provjera transakcija i svega ostalog", istakao je Damjanović.

Da li je priča zaista izmišljena provjeru traži i član skupštinskog odbora za bezbjednost i nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović.

"Ono što mogu reći je da su to ozbiljne optužbe da su to opasne stvari koje zahtijevaju i nalažu svim nadležnim državnim organima a mislim da i ovom prilikom poziv predsjedniku skupštinskog odbora za bezbjednost gospodinu Nuhodžiću da zakaže sjednicu odbora da dogovorimo kako da mi kao parlamentarci doprinesemo da se u vezi sa ovim sumnjama dođe do istine" kazao je Kaluđerović.

Damjanović medjutim kaže kako kompanija kojom rukovodi nema nikakav ugovor sa Libijom, ni zahtjev za izvoz, kao ni firme sa kojima sarađuju.

"Ne vidim nikakve razloge da sada u cijelu, a priču posebno Bosanci ubacuju MDI kada nema nikakve osnove za ubacivanje bilo koga. Pouzdano znam da Tehnoremont nije sarađivao sa gospodinom Kalidom Šarifom", dodao je Damjanović.

Kaluđerović bi ipak da se provjere navodi Federalne TV, jer kako podsjeća, Damjanović se često dovodi u vezu sa švercom oružja.

"Ovo nije prvi put, već ne znam više koji put po redu da se ime izvjesnog Damjanovića koji je direktor firme koja se bavi prometom naoružanja i robe koja je pod posebnim režimom pominje kao učesnik u tim nedozvoljenim trgovinskim transakcijama", kazao je Kaluđerović.

MDI je donedavno bio u državnom vlasništvu, a početkom marta prodat je konzorcijumu kojeg čine firme A.T.L. Atlantic Technologies iz Izraela i CPR Impex iz Srbije.

Iz vladine Tenderske komisije za privatizaciju, saopštili su da su novi vlasnici za 100 odsto kapitala kupili za 680.000 eura.

Na sajtu Centralnog registra privrednog suda, Vlada se i dalje vodi kao vlasnik, a Damjanović kao direktor MDI.

Bonus video: