MUP: Poslodavci nijesu na vrijeme reagovali, kasne sa inicijativama

Iz ovog resora poručuju da su poslodavci od početka izrade zakona imali mogućnost da daju sugestije, što nijesu učinili
91 pregleda 7 komentar(a)
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Abid Crnovršanin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.04.2015. 17:15h

Nakon što su juče poslodavci kritikovali odredbe novog Zakona o strancima, sugerisuci da se odloži njegova primjena, jer bi zapošljavanje, prvenstveno, domaće radne snage navodno moglo ugroziti sezonu, reagovao je MUP .

Iz ovog resora poručuju da su poslodavci od početka izrade zakona imali mogućnost da daju sugestije, što nijesu učinili.

Tvrdnje da bi sezona mogla propasti jer im treba stručna i visoko kvalifikovana radna snaga, iz Ministarstva unutrašnjih poslova demantuju podacima, po kojima najveci broj zaposlenih tokom ljeta čine nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici .

Poslodavci su, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, od samog početka izrade Zakona o strancima bili upoznati sa novim rješenjima . Ali, inicijative kakve se sada javljaju, nijesu bile upućene na vrijeme

"Ovo što se traži odlaganje njegove primjene i tako dalje, ja mislim da je jasno i onima koji to predlažu da je to nemoguće. Zakon je donijela Skupština, on je stupio na snagu, odredila je rok njegove primjene i svi subjekti su dužni bili da preduzmu mjere, da se omogući kvalitetnija i lakša primjena, a ne da sačekaju njegovu primjenu, pa da raznim izjavama i nekakvim podacima osporavaju validnost tog zakona", kazao je Abid Crnovršanin iz MUP-a

U ovom resoru, nijesu saglasni sa tvrdnjama kako su crnogorski državljani nestručni , nezainteresovani i neće da rade sezonske poslove .

"Tvrditi za sopstvene građane, odnosno za državljane Cg da su nestručni, nesposobni, da neće da rade, da su neposlušni i tako dalje mislim da je krajnje neozbiljno i neodgovorno", smatra Crnovršanin.

A, navode poslodavaca da će sezona biti dovedena u pitanje jer im treba stručna i visoko kvalifikovana radna snaga, najbolje kaže Crnovršanin demantuju podaci. U prošloj godini u Crnoj Gori izdato je 23 hiljade radnih dozvola za zapošljavanje, od čega skoro 20 hiljada nekvalifikovanim i polukvalifikovanim radnicima.

"Ili 85,71%. Da li je to radna snaga o kojoj oni govore sa stanovišta stručnosti, zainteresovanosti koja treba da nosi crnogorski turizam. Je l se crnogorski turizam oslanja na nekvalifikovanu radnu snagu ili im treba nešto drugo?"

Na našem tržištu rada je više od 35 hiljada nezaposlenih. Paradoks je što je u prošloj godini posao našlo preko 23 000 stranaca a svega 14 hiljada državljana Crne Gore. Kako se traže radnici pokazuje jučerašnji primjer iz Zavoda za zapošljavanje. Poslodavac iz Budve podnio je zahtjev za pomoćnog radnika u kuhinji.

"Taj radnik bi trebalo da je nekvalifikovani radnik, taj radnik bi trebalo da ima najmanje 10 godina radnog iskustva, možda da zna da guli krompire i pere šerpe i taj radnik bi trebalo da zna engleski, kineski i ruski jezik. Do tog nivoa se spuštamo da bi izigrali zakon", kazao je Crnovršanin za TV Vijesti.

Zato poslodavcima savjetuje da blagovremenim planiranjem radne snage nadju dovoljno vremena da pribave potvrdu od Zavoda za zapošljavanje.

Bonus video: