Mijenjanje tablica: Numanović i Vlada i dalje ćute

Opozicioni poslanici i odbornici zaprepašćeni su ponašanjem izvršne vlasti, na koje su ipak navikli
88 pregleda 36 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.04.2015. 17:28h

Punu sedmicu crnogorska Vlada ćuti na informaciju da je njen ministar Suad Numanović mijenjao službene tablice u "civilne".

Ćuti i ministar za ljudska i manjinska prava.

Čak ni to što je tužilaštvo krenulo u provjeru ove informacije, koju su sa fotografijama i vrlo dokumentovano objavile "Vijesti", nije Vladu podstaklo da se oglasi makar saopštenjem.

Opozicioni poslanici i odbornici zaprepašćeni su ponašanjem izvršne vlasti, na koje su ipak navikli. Ćutanje je dio taktike samo kod nas. U uređenim demokratijama, makar bi pala ministrova ostavka.

Da li je, i ako jeste zašto, ministar Suad Numanović mijenjao tablice na službenom autu, javnosti još nije odgovorio.

Bošnjak: Ćutanje potvrđuje da se radi o istini

To nije iznenadilo poslanicu Demokratskog fronta Branku Bošnjak. Ona je još prije skoro godinu u parlamentu pitala ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da li Numanović vikendom i tokom praznika koristi službeni automobil za privatne potrebe.

"Koga sam ja lično vidjela kako njegov šofer mijenja tablice i zapisala broj tablica civilnih i postavila to pitanje ministru Konjeviću i dobila odgovor da ne postoji nijedan pravni akt koji je donio MUP da neko ima duple tablice sada su "Vijesti"opet aktuelizovale, jer se desilo u međuvremenu da su se nabavile nove tablice, takođe od nekog neregistrovanog auta, i ono što je evidentno je da je to nešto čime se ministar Numanović nažalost bavi i njegovo ćutanje i ćutanje Vlade potvrđuje to da se radi o istini", kazala je Bošnjak.

Jovović: Njihova taktika je da ćute, dok to ne prođe

To što se ministar i Vlada ne oglašavaju ovim povodom nije ništa neobično, konstatuje glavni i odgovorni urednik ND "Vijesti" Mihailo Jovović.

"Pa to nam govori da se oni ponašaju potpuno uobičajeno za njih, jer uvijek kad postoji nesto sto je tačno što je kompromitujuće za ministre, premijera, službenike, članove DPS, da je njihova taktika da oni jednostavno ćute, dok to ne prođe, još jedna stvar je što oni pretpostavljaju, kao što je bilo do sada, da se institucije ne bave tim na pravi način", kazao je Jovović.

Koljenović: Nadležni i Vlada nezainteresovani

Da je tako potvrdjuju u Građanskoj alijansi, iz koje su, prijavili i dokumentovali na stotine sumnji za zloupotrebe službenih vozila.

"Zaista do sada uvijek smo nailazili na jedan zid i nezainteresovanost nadležnih institucija prije svega Vlade da se bavi ovim pitanjem. Ovakvo ćutanje na jedno pitanje koje je od interesa javnosti, šalje jednu lošu poruku, prosto radi se o političkoj, moralnoj, etičkoj odgovornosti i prosto mora se dati neka vrsta odgovora", istakao je Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

Onaj ključni, ipak, očekuju od Tužilaštva, koje ispituje da li Numanović na službeno auto, kada ga koristi privatno, stavlja druge registarske tablice.

Samo opozicionari imaju očekivanja

Očekivanja imaju i parlamentarci, ali samo iz opozicije.

"Očekujem, bez obzira na stav Vlade od koje ne očekujem ništa, da se nadležni organi oko toga izjasne, da obavijeste javnost i da se to dovede do završetka", rekao je Aleksandar Damjanović, poslanik SNP.

"Gotovo da mi dođe da pitam ministra Numanovića da meni da na privato auto da stavim te tablice, koje mu ne trebaju vikendom pa valjda će me manje policija zaustavljati kad vozim po Crnoj Gori. Tolika je neodgovornost i ministra a onda i cijele Vlade da se ne reaguje po tom pitanju", rekao je Mladen Bojanić nezavisni poslanik.

"Pa tu bi svako normalan dao ostavku, ja ne mogu očekivati da će podnijeti ostavku, ali bi bio red da se oglasi neko iz Vlade i da nam kaže da li će na bilo koji način biti sankcionisan ministar Numanović, ja ne sumnjam da je jedini koji se ovim bavi, ali očigledno da je manji maher od ostalih", dodala je Bošnjak.

Javnosti se duguju odgovori

Odgovore koje duguju javnosti, kaže Jovovic, čekaju i u redakciji ND "Vijesti".

"U demokratskom društvu ministar bi trebalo da izađe i kaže zašto je mijenjao tablice - pod jedan, pod dva - premijer bi trebalo da kaže sta će da uradi, ako već on sam neće da podnese ostavku, za ovaj slučaj i mnoge druge slučajeve, ali kod nas je problem što imamo slučajeve u kojima su ljudi okrivljeni za teška krivična djela a onda i dalje ostaju na svojim funkcijama", istakao je Jovović.

Iz Građanske alijanse smatraju da bi parlament, na Odboru za antikorupciju, trebalo da organizuje saslušanje u vezi slučaja Numanović, ali i svih ostalih slučajeva zloupotrebe državnih resursa.

Bonus video: