DNP: Lični interesi narušavaju ugled medicinske struke

Bulatović je ocijenila da nepovjerenje raste, uz poluistinite informacije, neprovjerene vakcine, neispravne rastvore, sumnjive ljekove za liječenje malignih bolesti, ostavke čelnih ljudi, uz legalizaciju alternative
69 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2015. 14:40h

Degradacija i unižavanje medicinske struke kao i narušavanje ugleda ljekara zbog nečijeg sticanja političkih poena, samo stvaraju loš ambijent, pa dolazi do negativnog odnosa između pacijenata i ljekara, saopšteno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

Članica predsjedništva te stranke, Vera Bulatović, kazala je da su rezultati novine u zdravstvenom osiguranju - potpisanog ugovora sa apotekama u privatnom vlasništvu, velika očekivanja i haotična stvarnost.

"Iluzija građana da će doći do dugo očekivanog lijeka pretvorila se u putovanje bez granica - od apoteke do apoteke, pa opet do izabranog doktora. A sve u stilu da ne može propisana doza, da ne može lijek tog proizvođača (nije potpisan tender sa dotičnom farmaceutskom kućom), da ne idu dvije kutije na jedan recept i tako bez i kraja", kaže se u saopštenju Bulatović.

Prema njenim riječima, nepovjerenje, sumnja I revolt prema zdravstvenim radnicima samo su dio svakodnevice naroda, zamorenog od dvadesetpetogodišnjih tranzitorno-reformskih godina.

"Beskrajni redovi pred državnim apotekama, kad već ne bi bilo nervoze i nevjerice prema farmaceutskim radnicima i izabranim doktorima, još bi mogli biti i svojevrsna terapija u novim stilovima života, kao zamjena za naporne fizičke treninge", dodala je Bulatović.

Ona smatra da lični interesi narušavaju ugled medicinske struke, udaljavaju je od zvanja, znanja i bolesnika, “udaljavaju struku od najnovijih rezultata istraživanja, koja se prezentuju prije u sredstvima javnog informisanja nego u stručno-naučnim zbornicima”.

Bulatović je ocijenila da nepovjerenje raste, uz poluistinite informacije, neprovjerene vakcine, neispravne rastvore, sumnjive ljekove za liječenje malignih bolesti, ostavke čelnih ljudi, uz legalizaciju alternative.

"A ako se ovome još dodaju i vijesti da je u Italiji uhapšeno 19 osoba, koje su švercovale ljekove i isporučivale ih i Crnoj Gori, i da su se ukradeni ljekovi navodno našli i u crnogorskim bolnicama – sve to urušava vjeru u liječenje", dodaje se u saopštenju.

Prema riječima Bulatović, urušava se i vjera u one koji liječe.

"Čemu konačno treba stati na kraj, i maksimalno uozbiljiti odnose u našem zdravstvu, a sve u korist pacijenata, koji su se pogubili pred novim propisima, stvorenim najviše za to da ih zbune, i drže u zabludi pred šalterima bolnica i apoteka", zaključila je ona.

Bonus video: