Baković: Odstraniti negativne predrasude i zablude koje prate odnos prema Romima

"Zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalne usluge, samo su neke od oblasti na kojima se mogu zapaziti nedostaci i utvrditi nivo zaostajanja u zajednici", kazao je Baković
1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.04.2015. 15:20h

U Crnoj Gori još postoji velika etnička distanca prema Romima, kazao je ombudsman Šućko Baković, pozivajući cjelokupno društvo i državne institucije da sa posebnim senzibilitetom postupaju sa pripadnicima te populacije.

"Na marginama globalnog društva sa duboko ukorijenjenim predrasudama, u ambijentu netolerancije, socijalne isključenosti, u uslovima višestruke diskriminacije, Romska zajednica čvrsto istrajava na očuvanju sopstvenog identiteta, specifičnom stilu života i dostojanstvu ukorijenjenom duboko u svom biću", navodi se u saopštenju Bakovića povodom Dana Roma.

Statistički podaci su, kako je ukazao, neumoljivi. "U svim sferama društvene stvarnosti na dnu ljestvice nalaze se pripadnici Romi, kao i njihove mogućnosti da se približe jednakosti sa ostalim dijelovima populacije".

"Crnogorsku stvarnost, iako ne u toliko mjeri kao ranije i kao u nekim drugim dijelovima svijeta, još karakteriše velika etnička distanca prema Romima, čiji položaj skoro nikada ne zavisi od njih samih", ocijenio je Baković.

Prema njegovim riječima, pristup vitalnim društvenim i materijalnim resursima uglavnom je ograničen, zbog suštinskog siromaštva, ali i zbog nedostatka formalnih razloga koji Rome čine pravno nevidljivim, a njihova prava nedostižnim.

"Zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalne usluge, samo su neke od oblasti na kojima se mogu zapaziti nedostaci i utvrditi nivo zaostajanja u zajednici", kazao je Baković.

Osim spoljašnih faktora, kako je objasnio, uzroci i rizici od marginalizacije ponekad se nalaze i u samoj Romskoj zajednici, kao posljedice društvene zapostavljenosti i ukorijenjenih obrazaca ponašanja, koji, kako je dodao, nerijetko pogađaju pojedine ranjive grupe unutar Romske zajednice, kao što su žene Romkinje, djeca i starije osobe ove populacije.

Poseban rizik podređenog ekonomskog i socijalnog položaja Roma javljaju se, kako je rekao, problemi trgovine ljudima i ugovorenih, odnosno prijevremenih brakova, izostajanje iz procesa obaveznog osnovnog obrazovanja, prisilni rad, prosjačenje i slično.

"Dužni smo skrenuti pažnju na položaj Roma u našoj državi, pozivajući društvo u cjelini da se mobiliše na planu podrške ovoj populaciji i odstrani negativne predrasude i zablude koje prate odnos prema Romima, a državne organe i druge institucije da sa posebnim senzibilitetom postupaju prema Romima u cilju efikasnog ostvarivanja njihovih prava", poručio je Baković.

To je posebno važno kada se, kako je naveo, ima u vidu njihova ranjivost, jezička barijera i naročito ekonomski i socijalni status, kao dominantni razlozi kod nedostataka u zaštiti njihovih prava.

Bonus video: