Treba li Podgorici spomenik vojvode?

Odluka o podizanju spomen-obilježja je predložena Skupštini na usvajanje
19 komentar(a)
Opštinski odbor, Foto: Luka Zeković
Opštinski odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2015. 13:42h

Odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada Dragan Ivanović ocijenio je da trenutno ne treba podizati spomenik vojvodiMirku Petroviću, već da to možda treba učiniti na Grahovcu, Cetinju ili drugoj lokaciji.

Ivanović je na sjednici odbora za Statut i propise istakao da je i bivši gradonačelnik Miomir Mugoša počeo priču oko podizanja spomenika, ali da je od toga odustao.

“Ovo pitanje ovako kako je postavljeno, dira osjećanja nas Kuča... To što nam je napravljeno te 1856. godine je genocid... Jesmo to oprostili, ali nijesmo zaboravili. Nazvati ga velikim vojvodom...poslije svega što je uradio, zaista mi je čudno”, kazao je Ivanović.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević istakla je da je spomenik vojvodi Mirku podignut u znak slave oslobodiocima Podgorice i Zete, a ne u inat Kučima i pohari Kuča.

“Nedavno se pojavila knjiga koja sublimira sva ta znanja (Živka) Andrijaševića u kojoj se, između ostalog, kaže da knjaz Danilo, a ja vjerujem knjazu Danilu više nego paši u Skadru, da nije bilo takvih zločina... Ja govorim o dokumentu, a vi o predanju”, kazala je Savković- Vukčević. Predsjednik odbora Momčilo Vujošević, koji je, takođe, porijeklom iz Kuča, kazao je da mu je važno što je veliki vojvoda Marko Miljanov na nekoliko metara od zgrade Glavnog grada i “da mu se niko neće tu primaći”.

Odluka o podizanju spomen-obilježja je predložena Skupštini na usvajanje, a protiv su glasali Čel Ismailisufi (DF) i Ivanović. Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je prihvatio dva amandmana odbornika DEMOS-a Gorana Radonjića i Maje Vučelić na predlog odluke o donošenju Programa razvoja kulture Glavnog grada od 2015. do 2019. godine.

Amandmanima, koje su odbornici radili u saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom, tražili su da se termin “još netaknute socijalne grupe” zamijeni sa “marginalizovane grupe”, kao i da se mijenjaju ciljevi u odjeljku koji se tiče uključivanja osoba sa invaliditetom u kreiranje kulturne politike grada.

Predloženi ciljevi, koji su prihvaćeni, je da se sarađuje sa NVO koje okupljaju i zastupaju osobe sa invaliditetom radi planiranja i realizacije aktivnosti za uključivanje ovih osoba u kulturni život grada, da se podržavaju kulturne manifestacije osoba sa invaliditetom, da se učine pristupačnim kulturni objekti, materijali i aktivnosti...

Od ukupno 17 amandmana odbornika DEMOS-a, koje su podnijeli po raznim odlukama, gradonačelnik je prihvatio njih nekoliko.

Stijepović je odbio i amandman bivših odbornika SNP-a Vladimira Vujovića i Vladimira Čađenovića, na predlog odluke o učešću Glavnog grada u zajedničkoj izgradnji poslovnog centra - tržnice u zahvatu izmjena i dopuna DUP-a “Konik-Sanacioni plan”, kojim su tražili da gradski parlament da saglasnost na ugovor o zajedničkoj izgradnji objekta.

Skupštini su, između ostalog, predloženi na usvajanje predlozi odluka o javnim parkiralištima na teritoriji grada.

Popovićeva zamjerila što se ne navodi šta je Mugoša uradio

Bivša odbornica SNP-a Zdenka Popović juče je na sjednici Odbora za finansije, privredu i razvoj ocijenila da Izvještaj o radu gradonačelnika za 2014. godinu “suštinski i formalno nije dobar”.

“Ne pominje se da je bivši gradonačelnik otišao sa funkcije, ni šta je uradio dok mu nije istekao mandat, nemamo informaciju ko ga je i po kom osnovu mijenjao, šta je zamjenik gradonačelnika uradio u tom periodu, kao ni koje su aktivnosti novog gradonačelnika u 2014. godini”, kazala je Popovićeva . Ona je zamjerila što se u izvještaju ne pominje kako se punio budžet, koliko je ostvareno prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koliko je ustupljenih prihoda... Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović odgovorio je da izvještaj treba da bude ovakav kakav jeste, istakavši da je riječ o izvještaju o radu institucije, a ne o radu ličnosti. “Odavno u jednoj godini nije bilo tri gradonačelnika...Sva trojica su predstavljali, a jedan i dan danas predstavlja, instituciju gradonačelnika i ...nismo smjeli da pravimo razlike u personalnoj ravni, kad je u pitanju izvještaj. Neobično je da uprava koja je došla krajem godine brani izvještaj svojih prethodnika...”, kazao je Vešović. Izvještaj je predložen Skupštini na usvajanje, a protiv su glasali Popovićeva , Vojo Vuletić i Čel Ismailisufi iz DF-a.

Bonus video: