Žabljaku uvalili polovnu kuglanu

Kuglana u Sportskoj hali na Žabljaku koja je otvorena u avgustu, zamijenjena novom nakon pola godine
319 pregleda 19 komentar(a)
Sportski centar Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Sportski centar Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.04.2015. 19:33h

U novoj sportskoj dvorani na Žabljaku danas su privedeni kraju radovi na montiranju nove kuglane. Prethodna, koja je predstavljala dio cijelog projekta, nije kvalitetno funkcionisala, a cijeli posao, po sistemu „projektuj i izgradi“, obavila je firma „Novi Volvoks“ iz Podgorice

Radovi na izgradnji Sportske hale na Žabljaku, finansirale su republike Slovenija i Crna Gora preko Direkcije javnih radova. Posao je završen tokom avgusta prošle godine, nakon čega je obavljen tehnički pregled.

Simboličnim presijecanjem trake, dvoranu vrijednu blizu tiri miliona eura, 10. septembra su otvorili premijer Milo Đukanović, ambasador Slovenije Vladimir Gasparič i predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Kako je na tehničkom prijemu, koji je obavilo preduzeće “PNP Perošević” iz Bijelog Polja, dato zeleno svijetlo za neispravnu kuglanu. Kako je ona ugrađena i pored građevinskog nadzora koji je vršio Republički zavod za urbanizam i projektovanje iz Podgorice, pitanje je za nadležne državne institucije. U odgovoru na naše pitanje iz Direkcije javnih radova se navodi.

"Nakon otvaranja objekta, u toku probnog rada, od strane korisnika uočeno je da automatska kuglana ne funkcioniše u skladu sa očekivanim režimom što se manifestovalo čestim kvarovima. O svemu smo obavjestili izvođača radova i zatražili dodatna objašnjenja zašto predmetna kuglana nije u funkcionalnom stanju. Nakon nekoliko obilazaka servisera i pokušaja da se kvarovi otklone od izvođača radova 'Novi volvox' D.O.O. iz Podgorice smo obavješteni da se moraju zamjeniti određeni djelovi uz obrazloženje da je isporučena i ugrađena kuglana duže vremena stajala na lageru, te da je ista izlagana na sajmu," stoji u odgovoru na naše pitanje uz podatak da je projektovana vrijednost kuglane oko 190.000 eura.

Tokom posljednjeg pokušaja da se kuglana servisira, zaposleni u dvorani primijetili su i laiku čudan zvuk prilikom rada, očiglednu izraubovanost. Potpuno iznenađenje bili su brojčanici koji registruju broj korišćenja, koji su pokazivali na desetine miliona bacanja kugle na sve četiri trake i etiketa da je remontovana 2005. godine. To je bilo znak da je riječ o polovnoj kuglani pa su o tome obaviješteni nadležni u Opštini Žabljak i Direkciji javnih radova.

"Krajem prošle godine, nakon obilaska predstavnika investitora, korisnika, izvođača radova i nadzorne službe, konstatovano je da kuglana nije u potpunosti u funkcionalnom stanju i dat je nalog izvođaču da ugrađenu kuglanu demontira i umjesto nje ugradi novu. Nakon toga, izvođač radova nas je obavjestio da je naručio novu kuglanu, a da će isporuka i ugradnja nove biti završena krajem marta tekuće godine. Upravo ovih dana dopremnjena je nova kuglana i u toku je njena montaža. Prema izjavi izvođača radova svi predmetni radovi biće završeni narednih nekoliko dana nakon čega će biti puštena u rad," navodi se u odgovoru iz Direkcije javnih radova.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević nije želio da mnogo govori za "Vijesti". Uz napomenu da lokalna uprava nije stranka u ovom poslu, izrazio je očekivanje da ovo neće uticati na naredne investicije na Žabljaku u koje republika Slovenija ulaže značajna sredstva.

Iz kompanije “Novi Volvox” tvrde da nova kuglana radi besprekorno

Iz kompanije “Novi Volvox” nijesu precizno odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko je novca izdvojeno za kupovinu prethodne kuglane i da li je u trenutku kupovine bila polovna.

Kazali su da su, nakon potpisivanja ugovora o gradnji Sportske dvorane vrijednog 2.870.000 eura, odabrali opremu proizvođača “Brunswick”.

Tvrde da je to najprestižniji brend u svijetu i da su kuglanu nabavili od ovlašćenog zastupnika.

Iz “Novog Volvoxa” su pojasnili da je na sastanku sa predstavnicima Direkcije javnih radova i korisnika sportske dvorane u decembru prošle godine zaključeno da postoji problem u funkcionisanju kuglane i da su investitori naložili da otklone nedostatke.

Rekli su da im je dobavljač opreme objasnio da je isporučena kuglana određeno vrijeme bila na lageru i da je moguće da zbog toga ne funkcioniše.

“Odmah smo pristupili rješavanju problema i iskoristili garanciju”, kazali su iz te kompanije istakavši da nova kuglana radi besprekorno.

Bonus video: