Furtula: Zaštita zdravlja mora da bude prioritet države

„Nemili događaji koji su prethodnih mjeseci potresali Crnu Goru, opominju nas da je sistemu zdravstvene zaštite neophodna korjenita reforma“, naveo je Furtula
131 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Furtula, Foto: SNP
Ivan Furtula, Foto: SNP
Ažurirano: 07.04.2015. 11:34h

Unapređenje sistema zdravstvene zaštite mora biti jedna od ključnih aktivnosti države u narednom periodu i neophodno je povećati iznos koji je budžetom orpedijeljen za zdravstvo, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan zdravlja, kao dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, ali i, kako su rekli iz SNP-a, kao podsjetnik na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

U SNP-u smatraju da unapređenje sistema zdravstvene zaštite mora biti jedna od ključnih aktivnosti države u narednom periodu.

„U tom pravcu, neophodno je povećanje sredstava koja se iz Budžeta opredjeljuju za zdravstvo, kao i unapređenje kvaliteta rada medicinskog kadra, u smislu cjelovite i adekvatne edukacije medicinskih radnika“, saopštio je član Glavnog odbora SNP, Ivan Furtula.

SNP, kako je saopštio, insistira da se prestane sa lošom praksom partijskog zapošljavanja, kako u zdravstvu, tako i u drugim državnim institucijama, jer su rezultati te prakse po pravilu negativni.

„Ulaganje u infrastrukturu, kupovina nove medicinske opreme, modernizacija i racionalizacija postojećih ustanova je prije svega državna briga, ali i obaveza ostalih segmenata društva“, naveo je Furtula.

Iz SNP-a su poručili da je zdravlje najveće bogatstvo pojedinca, ali je i zdravlje nacije zalog njene izvjesne budućnosti. „Zbog toga zaštita zdravlja mora da bude prioritet države“.

Furtula je kazao da Ustav svakom pojedincu garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu, sa posebnim osvrtom na djecu, trudnice, stare osobe i osobe sa invaliditetom.

„Nemili događaji koji su prethodnih mjeseci potresali Crnu Goru, opominju nas da je sistemu zdravstvene zaštite neophodna korjenita reforma“, naveo je Furtula.

Prema njegovim riječima, dugogodišnje nedovoljno finansiranje sistema zdravstvene zaštite dovelo je do toga da se nove tehnologije u crnogorske zdravstvene ustanove uvode sporo, a da edukacija medicinskog kadra, naročito mlađih zdravstvenih radnika, bude sve lošija.

„Valja napomenuti i da se istovremeno selektivno dodjeljuju specijalizacije shodno pripadnosti partijama na vlasti što dovodi u pitanje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga“, kazao je Furtula.

Bonus video: