Šest decenija nikšićke Osnovne škole "Olga Golović"

"Ponos je naslijediti tradiciju, a velika obaveza nastaviti je na isti način. Jubilej je za respekt koji služi na čast jednoj plejadi divnih prosvjetnih radnika koji su u mladost i snagu ovoga grada i države nesebično utkali sve najbolje što su imali u sebi: znanje, obrazovanje i vaspitanje“, istakla je direktorica Žižić
632 pregleda 1 komentar(a)
OŠ Olga Golović, Foto: Svetlana Mandić
OŠ Olga Golović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2015. 11:12h

Osnovna škola „Olga Golović“ u Nikšiću, koja danas broji 830 učenika i 63 profesora, proslavila je šest decenija uspješnog rada.

Škola, kao treća osmogodišnja u gradu, počela je sa radom 1955. godine u zgradi Škole učenika u privredi, sa 730 đaka u 17 odjeljenja. Četiri godine kasnije preseljena je u zdanje bivše Učiteljske škole koja je 1979. godine srušena zbog gradnje još neizgrađenog Doma revolucije. Tada je i nazvana po imenu poznate revolucionarke iz perioda Drugog svjetskog rata, Olge Golović. U sadašnjoj zgradi škola se nalazi od početka školske 1978/79. godine.

"U toku 60 godina postojanja i rada, njen razvoj je tekao uzlaznom putanjom. Prolazeći kroz mnoge objektivne teškoće škola je postizala i postiže zapažene rezultate i razvila se u savremenu školu po mjeri djeteta. Po organizovanosti pedagoškog rada, kvalitetu vaspitno–obrazovnog procesa, širokoj otvorenosti prema sredini i široj društvenoj zajednici uvrstila se u red prepoznatljivih škola", istakla je direktorica Slobodanka Žižić.

Za šest decenija postojanja, učenici škole osvojili su brojne nagrade na opštinskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima u svim segmentima. Ali i pomenuta vaspitno-obrazovna ustanova se "okitila" vrijednim priznanjima poput nagrade grada „18. septembar“, Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom i državnom nagradom „Oktoih“. „Oktoih“ su dobili i nastavnici Vitomir Lekić i Mara Radulović, a Slobodan Aleksić proglašen je za „Najdražeg učitelja“.

"Ponos je naslijediti tradiciju, a velika obaveza nastaviti je na isti način. Jubilej je za respekt koji služi na čast jednoj plejadi divnih prosvjetnih radnika koji su u mladost i snagu ovoga grada i države nesebično utkali sve najbolje što su imali u sebi: znanje, obrazovanje i vaspitanje“, istakla je Žižić.

I danas učenici i profesori te škole nastavljaju istim putem znanja i uspjeha. Prelaznost je posljednjih godina čak 99 odsto sa srednjom ocjenom 4,14.

„Zajednički cilj svih zaposlenih je da školu približimo potrebama učenika, da đaci svakim danom sve više postaju subjekti i aktivni učesnici u svim dešavanjima u školi, da stvorimo atmosferu u kojoj vlada poštovanje, povezanost, demokratski principi, multietičnost i multikulturalnost”, kazala je direktorica škole.

Učenici su, pod dirigentskom palicom vrijednih profesora, spremili bogat kulturno-umjetnički program, kao i izložbu likovnih radova, a direktorica se zahvalila resornom ministarstvu, Zavodu za školstvo, Ispitnom centru, Opštini Nikšić, Školskom odboru, Savjetu roditelja i brojnim sponzorima koji su pomagali rad škole.

Bonus video: