Romi obilježavaju svoj dan

Svjetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja
259 pregleda 3 komentar(a)
Romi zastava, Foto: Shutterstock.com
Romi zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2015. 11:06h

Svjetski dan Roma biće sjutra obilježen u Crnoj Gori nizom aktivnosti.

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta, Svjetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Taj dan obilježava se povodom prvog svjetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, i smatra se jednim od najvažnijih događaja u istoriji tog naroda.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi, himni, jeziku i službenim prihvatanjem naziva „Rom“, što znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine odlučeno je da se 8. april, proglasi za Svjetski dan Roma.

"Crveni krst Crne Gore će, u srijedu, u 10 sati, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Podgorica, Odjeljenjem bezbjednosti Cetinje i nevladinom organizacijom Help, obilježiti Svjetski dan Roma u Kampu Konik 1", kazali su iz Crvenog krsta.

Dan će se, kako je saopšteno, obilježiti na platou pored kontejnerskog naselja, u okviru kojeg će se prisutnima predstaviti mladi i djeca RE (Romi, Egipćani) populacije, kroz muzičko-scenski program.

"Prisutnima će se obratiti ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, generalna sekretarka Crvenog krsta, Jelena Dubak, zamjenica šefa za saradnju Delegacije Evropske komisije, u državi, Adie Baird, šef Kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori, Mustafa Server Cajlan, kao i šef Centra bezbjednosti Podgorica, Vojislav Dragović", kaže se u saopštenju Crvenog krsta.

Oni su, povodom dana Roma, pozvali na izložbu ručnih radova žena RE populacije iz Kampova Konik koja će biti organizovana danas od 11 do 16 sati u tržnom centru Mall of Montenegro.

"Pored radova, biće postavljena i izložba fotografija aktivnosti Crvenog krsta Crne Gore sa svim starosnim grupama romske populacije, a pored štanda, osim volontera Crvenog krsta, biće prisutne i RE žene, članice Porodičnog centra", saopštili su iz Crvenog krsta.

Turnir u malom fudbalu "Sportom protiv rasizma"

Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca" sjutra će u 11 časova, uz podršku NVO Foruma MNE, Centra za demokratiju i ljudska prava i Sekretarijata za sport i kulturu Glavnog Grada obilježiti 8. april, Međunarodni Dan Roma u Sportskom Centru Dadex (dvorište O.Š. "Vladimir Nazor"), u okviru kojeg će organizovati turnir u malom fudbalu "Sportom protiv rasizma".

Na turniru će učestvovati 60 mladih Roma i neroma iz srednjih škola, mladi iz romske zajednice i jedna ekipa iz JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci.

Ovaj događaj će pružiti priliku mladima da se druže i razvijaju toleranciju prema nacionalnim, etničkim, ali i drugim različitostima.

Bonus video: