Pozvali građane da im se pridruže na protestu: Zajedno do promjene sistema

"Apelujemo na sve s kojima ćemo dijeliti mjesto na Ulici da na skupove dolaze bez ikakvih stranačkih i nacionalnih obilježja"
4835 pregleda 18 komentar(a)
Protest zakazan za 18 časova ispred Vrhovnog državnog tužilaštva, Foto: Odupri se 97000
Protest zakazan za 18 časova ispred Vrhovnog državnog tužilaštva, Foto: Odupri se 97000

Organiztatori građanskog protesta pozvali su građane da 16. februara u 18 časova izađu na Ulicu slobode i pokažu "da zajedno možemo do suštinske promjene sistema".

"Glavni povod za organizovani bunt jeste glasno ćutanje državnih institucija povodom aktuelnog skandala – afere "Koverta", koji predstavlja paradigmu stanja u našem društvu, a koji je samo jedan od mnogih koji potresaju Crnu Goru", naveli su organizatori.

Saopštili su da je inicijalni protest za ideju imao okupljanje simboličnog broja od 97 ljudi koji bi ispred zgrade VDT-a dostavili 97 koverti ilustrovanih sa po hiljadu eura.

"Taj broj je mnogostruko premašen, što je jasan pokazatelj buđenja građana i činjenice da je otpor u ovom trenutku neminovan. Sa istom idejom, kao osnova drugog po redu protesta, predviđeno je uručivanje 970 koverti od po stotinu eura. Ovog puta, planirana je i kružna ruta kretanja protestne kolone, koja će proći pored dijela institucija i "organizacija" ka kojima je naš protest i usmjeren. Kolona će krenuti od zgrade VDT-a, proći pored zgrade Centralne banke Crne Gore, zgrade Skupštine Crne Gore, zatim zgrade Predsjednika, centrale DPS-a, a potom se vratiti na početnu tačku. Ispred zgrade Tužilaštva biće predstavljen Proglas, kojim će se isporučiti temeljni i suštinski zahtjevi slobodnih građana Crne Gore i rokovi za njihovo ispunjenje. Jedan od tih zahtjeva, već poznat javnosti, svakako je ostavka predsjednika države, Mila Đukanovića", naveli su organizatori.

Ruta kojom će se kretati protestna kolona

Akcija, kako je saopšteno, ima za cilj objedinjavanje svih građanskih i slobodnih struktura na Ulici, jedinoj preostaloj slobodnoj instituciji u Crnoj Gori.

"To je i jedini preostali način za ispunjenje osnovnog preduslova za oslobađanje i demokratizaciju našeg društva. Moramo da odbranimo pravo i Ustav Crne Gore i slobodu našeg društva od njegovih tamničara. Sve vode se moraju sliti u jednu veliku građansku rijeku, koja će otplaviti ovaj nakaradni sistem i donijeti korjenite društvene promjene. Budući da je riječ o isključivo građanskim protestima, apelujemo na sve s kojima ćemo dijeliti mjesto na Ulici da na skupove dolaze bez ikakvih stranačkih i nacionalnih obilježja. Obilježje ovog protesta je #ODUPRISE", poručuju organizatori.

Bonus video: