Fizička aktivnost najbolja terapija

“Sve koji su imali previše nizak i visok krvni pritisak uputili smo u Hitnu pomoć, ostalima smo predočili kako da ga regulišu”
204 pregleda 0 komentar(a)
Festival zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Festival zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.04.2015. 17:11h

Festival zdravlja, tokom kojeg se predstavilo oko 50 izlagača, okupio je za vikend u šoping molu „Delta” siti veliki broj građana koji praktikuju zdrave stilove života.

Zainteresovani posjetioci obilazili su štandove i slušali savjete o održavanju forme, a mnogi su iskoristili priliku da izmjere krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Veliki broj građana, a pogotovo dama, odlučio je da na dva štanda besplatno izmjeri bodi mas indeks, odnosno stepen gojaznosti.

Kako je saopšteno, zbog brzog tempa života, kao i loših životnih navika, mnogi građani ne vode dovoljno računa o zdravlju, a zapostavili su i fizičke aktivnosti.

Direktor Festivala Vasilije Vlatko Stijepović tvrdi da je posebno ponosan na kampanju “Ispravi se i vježbaj” tokom koje su djecu i mlade besplatno pregledali stručnjaci, obzirom na sve češće probleme mališana u tom uzrastu, kao što su deformiteti kičme i ravna stopala.

Kazao je da su tako neki roditelji “iz prve ruke” saznali kakav problem mališani imaju, izbjegavši čekanje na preglede kod ljekara u javnim ustanovama i plaćanje kod privatnika.

Predstavnik ambulante “Pekmen” iz Podgorice specijalista primijenjene fizioterapije Nemanja Peković kazao je “Vijestima” da je posjećenost festivala, obzirom na vremenske prilike, bila puno veća juče, nego prvog dana.

Objasnio je da su po prvi put na nekoj manifestaciji i da su to uradili kako bi upoznali ljude koji su to zdravi stilovi života, kao i šta znači pravilno držanje i vježbanje.

“Željeli smo građanima da približimo šta je sve u domenu fizikalne medicine i šta se sve može izliječiti alternativnim putem, bez operacije”, rekao je Peković.

On je istakao da je “Pekman”, osnovan prije pet godina i da raspolažu najsavremenijom opremom.

Naglasio je da je fizikalna medicina sve potrebnija, jer većina praktikuje brz tempo života i loše životne navike.

Nekoliko učenica Srednje Medicinske škole iz Podgorice juče su starijim ljudima mjerile krvni pritisak i dijelile savjete koje su naučile u toj obrazovnoj ustanovi.

Učenica trećeg razreda Nina Čabarkapa kazala je da su došli da predstave školu i pokažu šta su tokom prakse naučili.

Rekla je da su posjetioci njihovog štanda različitih uzrasta i da su im, pomoću lutke, pokazivali kako se pruža hitna pomoć.

“Sve koji su imali previše nizak i visok krvni pritisak uputili smo u Hitnu pomoć, dok smo ostalima predočili na koji način to da regulišu”, rekla je Čabakapa.

Na manifestaciji su učestvovale i apoteke, farmaceutske kuće, wellnes i spa centri, ali i proizvođači zdrave hrane koji su građanima ponudili med i proizvode od meda.

Festival zdravlja održan je po šest put u organizaciji Udruženja sportske medicine Crne Gore i “Delta sitija”.

Stijepović: Posjeta od 20.000 građana, nemamo podršku

Stijepović tvrdi da je ovogodišnji festival posjetilo sigurno 20.000 ljudi i da je to najveći zdravstveni događaj za afirmaciju zdravlja u Crnoj Gori. On je „Vijestima” kazao da se partnerski festivali održavaju u Beogradu i Banjaluci, što Podgoricu, odnosno Crnu Goru svrstava na regionalnu mapu gdje se spajaju sportske ekipe i promoviše zdravstveno prosvjećivanje građana.

Stijepović smatra da je festival, uprkos tome što ga organizuju sopstvenim resursima, veoma bitan i za pojedinca i zdravstveni sistem uopšte. On je rekao da ne prepoznaju podršku nadležnih zdravstvenih institucija, istakavši da festival zdravlja doprinosi i podizanju stepena kulture. Naglasio je da su preventivni pregledi, između ostalog i mjerenje nivoa šećera u krvi za štandovima bili veoma uspješni i da će sublimirati rezultate ko je slučajno otkrio da ima dijabetes.

Bonus video: