Zeković: Provjerava se primjena policijskih ovlašćenja u slučaju hapšenja Milačića

Savjeta su kazali da su se upoznali s medijskim navodima u vezi sa privođenjem aktivista nevladine organizacije “Pokret za neutralnost Crne Gore” 4. aprila 2015. godine i kako dodaju po sopstvenoj inicijativi, taj slučaj uzeli u rad
63 pregleda 4 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marko Milačić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.04.2015. 15:24h

Savjet za građansku kontrolu rada policije zatražio je od direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova kompletnu informaciju o događajima vezanim za građane Marka Milačića i A.T., primjeni policijskih ovlašćenja prema njima kao i obrazloženje razloga konkretnog postupanja policije prema njima.

Podsjećamo, Milačić je uhapšen 4. aprila u Podgorici jer je, tokom skupa Atlantskog saveza Crne Gore organizovanog povodom 66. godišnjice osnivanja NATO-a, odbio da se legitimiše. On je istog dana pušten na slobodu oko 21.50 časova, a kako je rečeno "Vijestima" sudija za prekršaje odredio mu je novčanu kaznu od 500 eura.

Iz Savjeta su kazali da su se upoznali s medijskim navodima u vezi sa privođenjem aktivista nevladine organizacije “Pokret za neutralnost Crne Gore” 4. aprila 2015. godine i kako dodaju po sopstvenoj inicijativi, taj slučaj uzeli u rad.

"Prethodno, Savjet se, pisanim putem, obratio rukovodstvu NVO "Pokret za neutralnost Crne Gore" s molbom da svoje članove i aktiviste koji smatraju da su im prilikom primjene policijskih ovlašćenja prekršena osnovna prava i slobode upute da razmotre mogućnost podnošenja pritužbe Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Milačić se danas pritužbom uredno obratio Savjetu preko Pisarnice Skupštine Crne Gore", kazao je Aleksandar Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Zeković je dodao da je direktor Uprave policije zamoljen da u traženoj informaciji za Savjet obezbijedi odgovore i na sledeća pitanja:

Zašto je bilo važno, i neophodno, da policijski službenici budu na adresama stanovanja pojedinih aktivista ove NVO?

Zašto je bilo neophodno njihovo legitimisanje posebno što je većina aktivista javno poznata postupajućim policijskim službenicima i što organizatori događaja, kojim se podržava članstvo zemlje u NATO, nisu imali primjedbi da im je bilo ko ometao ili pokušao ometati javni skup - podsjećamo na slučaj M.Mugoša i urednik/fotoreporter ND Vijesti kada je policija službeno objasnila da policajac nije legitimisao g. Mugošu, tadašnjeg gradonačelnika, a ostale jeste, jer mu je ovaj bio javno poznat?

Iz javnih izjava čelnika organizatora zaključuje se da su oni ovu NVO uredno pozvali na pomenuti događaj upravo kako bi saopštila svoje stavove o članstvu zemlje u NATO?

Da li se privođenjem aktivista NVO "Pokret za nautralnost Crne Gore" u službene prostorije policije uticalo na njihovo pravo da slobodno i bez ometanja učestvuju na ovom javnom skupu čime im je moglo biti uskraćeno pravo na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja?

"Uvjeren sam da kroz rad na ovom slučaju možemo pomoći da se otklone sumnje u represivnost policije u konkretnom slučaju, koja se ističe kroz jedan vid javnih istupa, kao i sumnja da je reakcija policije uslovljena izražavanjem stavova koji su politički suprostavljeni stavovima vlasti Kompletno i detaljno izjašnjenje Uprave policije pomoći da profesionalno diskutujemo o primjeni policijskih ovlašćenja", zaklučio je Zeković.

Bonus video: