Indolentan odnos policije i tužilaštva prema Popoviću

"Ispada da nema posla koji je Popović radio po zakonu i samo je pitanje je li i kada će 'doprijeti glas' do Državnog tužioca“, navodi se u saopštenju
7 komentar(a)
Hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
Hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.04.2015. 14:27h

NVO Južni Jadran upozorava da Čedomir Popović, vlasnik i izvršni Direktor preduzeća „Carine“ doo Podgorica, nastavlja bespravnu izgradnju podzemne garaže i Depadansa hotela „Delfin“ u Bijeloj.

Bespravna izgradnja ovog objekta je počela još jesenas. Komšije i aktivisti NVO 'Južni Jadran' su više puta prijavljivali nadležnim državnim organima da se radovi izvode bez odobrenja. Kontrolu su vršile i inspekcija i policija i tužilaštvo, zaustavljani su radovi, objekat je inspekcija pečatila, informisali su mediji i sve to nije imalo efekta. Čedomir Popović izgradnju Depadansa hotela od oko 1.500 m2 na samoj obali mora, u zoni Morskog dobra, privodi kraju, na zemljištu gdje to DUP ne predviđa i bez građevinske dozvole. Nijesu pomogle ni prijave koje su podnosili ovlašćeni radnici JP Morsko dobro jer Popović ni građevinski šut nije odlagao na za to propisanu lokaciju, već je sve to bukvalno bacao u more. Nevjerovatan je indolentan odnos policije i tužilaštva kojima se to sve radi 'pred nosom', a krivično je djelo“, navodi se u saopštenju koje je potpisla Nada Popović, predsjednica NVO Južni Jadran.

„Ako se sjetimo kako je Popović Čedomir 'kupio' – 'privatizovao' 2001. tada profitabilno turističko preduzeće TUP 'Južni Jadran' Meljine, kako ga je uveo u stečaj i likvidaciju, kako je imovinu fiktivnim kupoprodajnim ugovorima prebacio sa preduzeća 'Južni Jadran' AD na 'Carine' doo ( prodao sam sebi da zametne tragove), kako još od 2008. izbjegava da plati obavezni porez na promet od milion eura, kako sada krčmi imovinu Rusima za skupe pare, kako je uspio da imovinu koju je kupio kroz kupovinu akcija i dobio je na krišćenje nezakonito uknjiži kao svojinu, kako mu na gradilištu inspektori zatiču na desetine stranaca da rade bez prijave boravka i radne dozvole, kako je i preko koga obezbjeđivao kredite 'Pantomarketu' kada mu je davao u zakup Carine-trgovinu, kako su ga policajci kontrolisali a on ih kasnije zapošljavao... jasno je da Popović samo isturni igrač, glavni igrači, oni koji vuku konce i koji su su ugrabili veći dio 'kolača' su i dalje u 'sijenci'. Sjenka nije toliko duboka da su nadležni istražni organi zainteresovani i da smiju da rade svoj posao. Ne treba tu ni velika pamet ni velika stručnost, sve je tu jasno i laiku“, tvrdi se u saopštenju.

„Slične 'aktivnosti' kao sa imovinom preduzeća 'Južni Jadran' AD Popović je radio i sa imovinom firme 'Koka produkt' iz Martinića. I tamo je bilo kupo-prodaje sam od sebe, izbjegavanja plaćanja poreza i preprodaje imovine. Na inicijativu manjinskih akcionara firme 'Koka Produkt' sudija privrednog suda je prihvatio i predmet dostavio Vrhovnom državnom tužiocu na ocjenu ima li elemenata krivičnog djela koja se gone po službenoj dužnosti. Ispada da nema posla koji je Popović radio po zakonu i samo je pitanje je li i kada će 'doprijeti glas' do Državnog tužioca“, navodi se u saopštenju.

U NVO Južni Jadran ističu da „ne gaje preveliku nadu da će se odnos nadležnih istražnih organa promijeniti,ali smo sigurni da će kad tad privatizacija, stečaj i likvidacija nekada vrlo profitabilnog i imovinom bogatog turistićkog preduzeća 'Južni Jadran' doći na dnevni red, kao i oni koji su je godinama zataškavali. To smo u obavezi prema onih 170 radnika i njihovih porodica koji su nakon ovih kriminalnih radnji ostali bez kore hljeba“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: