Inkluzivni vrt - Bašta nove šanse

"Nadamo se da će mladi sa zadovoljstvom raditi oko biljaka, steći samopouzdanje i samopoštovanje od mogućnosti da se ponesu kući“, kazala je koordinatorka projekta Vukica Novaković
0 komentar(a)
Moć zajednice, Foto: Slavica Kosić
Moć zajednice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.04.2015. 14:32h

Predavanjem Moć zajednice, proteklog vikenda NVO „Nova šansa u Novom“ počela je novi, 13. projekat.

Riječ je o Inkluzivnom vrtu – Bašta - pilot projektu zasnovanom na principima permakulture i fokusiran na brigu za životnu sredinu i brigu za mlade osobe sa invaliditetom.

„Izolacija djece i mladih osoba sa invaliditetom iz društvenih tokova stvorila je motiv i želju da im pomognemo da se izraze, da pokažu da oni mogu da rade, bez obzira na njihov invaliditet. Djeca sa smetnjama u razvoju su uključena u inkluzivno obrazovanje, ali veoma mali broj mladih sa invaliditetom je danas zaposlen, jer poslodavci radije plaćaju određene kvote nego da uposle OSI. Nadamo se da će mladi sa zadovoljstvom raditi oko biljaka, steći samopouzdanje i samopoštovanje od mogućnosti da se ponesu kući“, kazala je koordinatorka projekta Vukica Novaković.

Projekat, koji će trajati devet mjeseci, podržala je Fondacija ABILIS iz Finske.

Vesna Odalović, predsjednica NVO Nova šansa u Novom, podsjetila je da je rad organizacije koja okuplja mlade sa invaliditetom počela prije pet godina projektom: asistent u nastavi za djecu sa smetnjama u razvoju.

„Drugi, još značajniji pilot projekat bio je zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru digitalne štamparije za koji je i dobijena nagrada OESC-za primjer dobre prakse. U toj štampariji i danas rade četiri mlada čovjeka sa invaliditetom“, pojasnila je Odalović.

Bonus video: