Strani turisti dnevno troše oko 60 eura

Gostoljubivost lokalnog stanovništva na većem nivou nego u Italiji, Turskoj i Grčkoj, pokazalo je istraživanje agencije Damar
65 pregleda 40 komentar(a)
turisti Bar, Foto: Arhiva Vijesti
turisti Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2015. 19:29h

Turisti koji su prošle godine posjetili Crnogorsko primorje najviše primjedbi su imali na čistoću plaža i opremljenost puteva, a većini se sviđaju prirodne ljepote države i gostoljubivost lokalnog stanovništva.

To pokazuju rezultati istraživanja Agencije za ispitivanje javnog mnjenja Damar, koje je juče predstavljeno studentima Univerziteta Donja Gorica.

Predstavnik Damara Vuk Čađenović kazao je da je istraživanje “Guest survey 2014” pokazalo da je najveći broj turista koji su prošle godine posjetili Crnogorsko primorje uzrasta od 30 do 49 godina, a samo 17,1 odsto starijih od pola vijeka.

Nešto više od trećine turista dolazi iz domaćinstava čija su mjesečna primanja između 500 i 1.500 eura, dok svaki deseti turista dolazi iz domaćinstava koja prihoduju 3.500 eura.

Istraživanje sprovedeno u šest primorskih opština pokazalo je da najviše anketiranih turista dolazi iz Srbije i Rusije, zatim iz zemalja iz okruženja, dok je neznačajan broj onih koji dolaze iz drugih država. Čađenović je rekao da internet predstavlja dominantan izvor informisanja stranaca koji dolaze u Crnu Goru, dok manji broj uvažava preporuke rodbine i prijatelja.

Tvrdi da se na internetu prije putovanja najčešće pretražuju stranice velikih booking sistema, onda društvene mreže, stranice smještajnih objekata, a na samom kraju stranice turističke organizacije.

Turisti ljeti u Crnoj Gori najčešće borave od četiri do sedam, odnosno od osam do deset dana“... Turisti iz Rusije su ti koji se najduže zadržavaju na primorju, u prosjeku 13,5 noćenja, zatim turisti iz Njemačke 10,6 i gosti iz Skandinavije 10,5 noćenja”, istakao je Čađenović.

Analiza je pokazala da su ukupni prosječni troškovi putovanja po osobi tokom ljeta 539.73, a na dnevnom nivou blizu 62 eura.

Čađenović je pojasnio da najviše dnevne troškove tokom ljetovanja u Crnoj Gori imaju Francuzi, a najmanje gosti iz Srbije.

On je naglasio da su anketari pitali turiste koji su motivi dolaska na Crnogorsko primorje i da je većina odgovorila da ljetuju u našoj državi prvenstveno zbog opuštanja, ali i zabave, sticanja novih iskustava i upoznavanja prirodnih ljepota. Kada su aktivnosti turista u pitanju više od polovine turista posjećuje primorske opštine da bi uživali u plivanju, a manji procenat dolazi prvenstveno zbog uživanja u dobroj hrani, pješačenju i posjećivanju priredbi i koncerata.

“Za Italijane su karakteristični odlasci u kazina, a za Skandinavce korišćenje zdravstveno-rekreativnih i wellness i spa programa”, rekao je Čađenović dodavši da svaki treći gost koji boravi u hotelu koristi navedene programe.

Damar je dobio i podatke da je ponuda Crne Gore slična “ponudi konkurenata” i da je gostoljubivost lokalnog stanovništva na većem nivou nego u Italiji, Turskoj i Grčkoj, osjećaj sigurnosti bolji nego u Turskoj, a mogućnost za šoping očekivano lošija nego u toj zemlji i Italiji.

Polovina sa završenim fakultetom Agencija Damar u svojim istraživanjima obuhvata i neke podatke o turistima koji se rijetko pominju, pa je recimo utvrđeno da je skroro polovina gostiju fakultetski obrazovano (48.6), otprilike svaki četvrti turista ima završenu višu školu, dok je oko petina sa srednjom stručnom spremom.

Samo 11 odsto turista putuju sami, dok je najviše gostiju, njih 37 odsto, koji na odmor u Crnu Goru dolaze sa članovima porodice.

Bonus video: