CGO: Pozvali Univerzitet na poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama

"CGO konstatuje da se UCG, i pored inicijalnih pomaka u dijelu otvoranja prema javnosti i inicijativama iz nevladinog sektora, vraća staroj praksi skrivanja dokumenata od javnog interesa"
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.04.2015. 16:30h

Nevladina organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvala je upravu Univerziteta Crne Gore (UCG) da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i objavi izvještaje i druga dokumenta o radu i stanju u oblastima iz svoje nadležnosti.

"CGO konstatuje da se UCG, i pored inicijalnih pomaka u dijelu otvoranja prema javnosti i inicijativama iz nevladinog sektora, vraća staroj praksi skrivanja dokumenata od javnog interesa", navodi se u saopštenju te NVO.

CGO se, kako su objasnili, obratila Pravnom fakultetu sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama tražeći kopiju izvještaja o finansijskom poslovanju tog fakulteta koji je izvršila Služba za unutrašnju reviziju UCG.

"Pravni fakultet je odbio zahtjev i uputio na UCG kao nadležni organ", kazali su iz CGO.

UCG je, kako se navodi u saopštenju, odgovorio nakon isteka zakonski propisanog roka, aktom koji je nazvan "obavještenje".

"Time je dodatno prekršen Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji jasno propisuje da organ vlasti odlučuje rješenjem, kojim dozvoljava pristup informaciji ili njenom dijelu ili zahtjev odbija", kazali su iz CGO.

Iz te organizacije su kazali da se i iz tog „nevalidnog akta“ može vidjeti da UCG posjeduje dokument i da "ne želi da ga učini javnim, iako su se za to stekli svi zakonski uslovi".

Iz CGO su ukazali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji predviđa da je organ vlasti dužan da na internet stranici objavi izvještaje i druga dokumenta o radu i stanju u oblastima iz svoje nadležnosti.

Zakon, kako su naveli, utvrđuje i rok u kojem to treba uraditi.

"Organ vlasti je dužan da informacije iz stava 1 ovog člana objavu u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja ili donošenja, odnosno usvajanja“, navodi se u Zakonu, podsjetili su iz CGO.

"Izvještaj o finansijskom poslovanju Pravnog fakulteta koji je izvršila Služba za unutrašnju reviziju UCG, i brojni izvještaji koji nedostaju na sajtu UCG, koji su sastavni dio njegove nadležnosti i o kojima je UCG raspravljao u okviru svojih najviših rukovodećih organa, bi morali biti postavljeni na internet stranici UCG", objasnili su iz CGO.

Umjesto toga, kako su naveli, UCG odbija da te informacije dostavi i po direktnim zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

"CGO poziva upravu UCG da kroz ovakve primjere dokaže da je posvećena povećanju transparentnosti rada UCG i time vrati ugled ovoj ustanovi koja je ozbiljno urušena upravo netransparentnim, lošim i nedomaćinskim rukovođenjem", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: