Pogledajte koliko novca morate izdvojiti ako želite da okusite "voće strasti"

Rambutan, grandila, marakuja i crvena pitaja prvi put na tržištu u Crnoj Gori, tvrde iz "Bonelle"
1011 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2015. 19:57h

Građani Podgorice trguju uveliko i egzotično voće iz Afrike, Azije, Kolumbije i Australije, iako je cijena jednog kilograma dvadesetak eura.

Rambutan, grandila, marakuja i crvena pitaja prije dva dana su se pojavili na crnogorskom tržištu, a iz prodavnice zdrave hrane "Bonella", tvrde da je prvi put na našem tržištu.

Iz te prodavnice tvrde da su pojedine vrste egzotičnog voća već rasprodali i da su naručili nove količine.

"Rambutan zanimljivo izgleda i ukusan je, a kilogram košta oko 18 eura, ali smo već poručili novu isporuku, jer smo gotovo sve prodali", rekla je "Vijestima" menadžerka prodaje u "Bonelli" Emina Čavdarbaša.

Kilogram pitaje košta 10.59 eura, a grandila i marakuja 19.69.

Rambutan potiče iz Azije, plod mu je providne bijele ili blijedo-ružičaste boje i veoma je sladak, a sadrži i sjemenku, koja je blago otrovna, ako se konzumira sirova.

Pitaja ili zmajevo voće je biljka iz porodice kaktusa i porijeklom je iz Srednje Amerike. Kora je ružičaste ili žute boje, a meso je bijele boje sa crnim sjemenkama, a bogata je antioksidantima, vitaminom C, magnezijumom, fosforom, kalicijumom...

Grandila je voće koje raste u tropskim planinama Australije, kora nije jestiva, a unutrašnjost je želatinozna i ima jako sladak ukus. Veoma je aromatična i bogata vitaminom A, C, K kao i fosforom gvožđem i kalcijumom.

Marakuja ili “voće strasti” raste u Zimbabveu, Keniji i Južnoj Africi. Ima jako debelu koru, a unutrašnjost je nalik naru sa sitnim žuto-zelenim bobicama. Unutrašnjost se vadi i konzumira samostalno ili u raznim koktelima, sokovima. Slatkog je ukusa i jako prijatnog i osvježavajućeg mirisa.

Kupci žene, prolazi svježe

Čavdarbaša je kazala da su kupci egzotičnog voća najčešće žene, koje žele da probaju nove ukuse.

"Očekivali smo da će mušterije više biti zainteresovane za cijeđene sokove od egzotičnih voćki, koji su izuzetno zdravi, ali kupci su za sada najviše trgovali svježe voće. Naravno, pravićemo i sokove", istakla je Čavdarbaša.

Tvrdi da će uskoro prvi put stići na naše tržište voće alkikinber, karambola, guava, guananabana.

Galerija

Bonus video: