Pomoć Romima i Egipćanima sa Konika

U Crvenom krstu se posebno raduju što se distribucija pomoći odvija par dana prije obilježavanja 8. aprila, Dana Roma
108 pregleda 3 komentar(a)
pomoć, Konik, Romi, Foto: Crveni krst CG
pomoć, Konik, Romi, Foto: Crveni krst CG
Ažurirano: 04.04.2015. 12:26h

Romima i Egipćanima koji žive na Koniku danas je dostavljena pomoć koja se sastoji od obuće, odjeće, higijenskih artikala i hrane. Distribucija pomoći stanovnicima RE populacije, koju je obezbijedila organizacija Hope and Aid Direct iz Velike Britanije, počela je danas. „Hope and Aid Direct je humanitarna organizacija koja se bavi prikupljanjem i distribucijom humanitarne pomoći. Ovu organizaciju čine volonteri koji prikupljaju sopstvena sredstva, obezbjeđuju pomoć i sami je dostavljaju krajnjim korisnicima“, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore. Glavni fokus njihovog djelovanja je, kako se navodi, podrška ugroženoj populaciji u zemljama Balkana.

„Prvi put su u Crnu Goru došli 2010. godine i donijeli 30 tona pomoći za stanovnike kampova na Koniku, u Podgorici. Ove godine, ukupna pomoć iznosi 24 tone. Charles Storer, koordinator u Hope and Aid-u, je istakao da mu je drago da su bili u mogućnosti da i ove godine pomognu stanovnicima kampova na Koniku“, kaže se u saopštenju. U distribuciju pomoći je uključeno oko 15 volontera Hope and Aid-a, a njima pomoć pruža i 25 volontera Crvenog krsta Crne Gore, koji će intenzivno raditi tokom dva dana distribucije, kako bi pomoć bila podijeljena. „U procesu uvoza i organizovanja distribucije značajnu pomoć su dali Crveni krst Crne Gore i UNHCR, dok je za obezbjeđenje privremenog skladišta podršku pružila Vojska Crne Gore“, dodaju iz Crvenog krsta.

Darka Minić iz UNHCR-a je navela da se UNHCR, zajedno sa ostalim partnerima, trudi da obezbijedi što više humanitarne pomoći stanovnicima sa Konika. Ovogodišnja distribucija Hope and Aid-a je, navodi se, došla u pravo vrijeme i sadrži mnogo korisnih artikala. U Crvenom krstu se posebno raduju što se distribucija pomoći odvija par dana prije obilježavanja 8. aprila, Dana Roma. „Mensut Krpuljević, programski koordinator u Crvenom krstu, je rekao da mu je drago što su stanovnike kampa mogli da obraduju ovim lijepim poklonima, a pored toga se za Dan Roma pripremaju i brojne druge aktivnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: