PROPIS: EDIN KOLAREVIĆ JOŠ NE MOŽE DA GRADI U DOBROTI

Milovom sestriću stopirali dozvolu

Resor ministra Branimira Gvozdenovića prekinuo je postupak dok firma Edina Kolarevića, sina advokatice Ane Đukanović i sestrića premijera Mila Đukanovića, ne postigne dogovor u vezi s naknadom sa Regionalnim vodovodom
364 pregleda 28 komentar(a)
Dobrota Palazzi & Spa, Foto: Siniša Luković
Dobrota Palazzi & Spa, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.02.2019. 15:08h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) prekinulo je 20. marta postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju turističkog naselja “Dobrota Palazzi & Spa“ firmi “MP Enterprises“ iz Kotora, koju navodno kontroliše Edin Kolarević.

Postupak je obustavljen jer u dokumentaciji koju su iz firme “MP Enterprise” dostavili MORT-u nije bilo “dokaza u pogledu plaćanja naknade za izgradju regionalnog sistema vodosnabdijevanja na teritoriji opština Crnogorskog vodosnabdijevanja”.

Riječ je o naknadi od jedan odsto procijenjene vrijednosti investicije, koja se plaća JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” iz Budve za gradnju svakog novog objekta na primorju, osim onih od opšteg interesa.

Resor ministra Branimira Gvozdenovića prekinuo je postupak dok firma Edina Kolarevića, sina advokatice Ane Đukanović i sestrića premijera Mila Đukanovića, ne postigne dogovor u vezi s naknadom sa Regionalnim vodovodom.

Firmu “MP Enterprise“ osnovala je of šor kompanija “Agneta Investments Limited“ sa Kipra. Prema evidenciji iz kiparskog privrednog registra do koje je došao MANS, firmu “Agneta Investments Limited” 5. februara 2010. u Limasolu je sa jednim Grkom, osnovao Kolarević.

Njegova kompanija se u ljeto 2013. pojavljuje kao “nosilac projekta” izgradnje novog turističkog naselja u Dobroti, za koji je tada Agencija za zaštitu životne sredine izdala saglasnost na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Na lokaciji bivšeg auto-kampa u kotorskom naselju Dobrota, kompanija “Bemax” prije nekoliko dana je počela pripremne radove. Radovi se izvode na parceli od 6.835 kvadrata, po dozvoli koju je firmi “MP Enterprise“ izdala Vlada 15.januara, pozivajući se na Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i definišući projekat „Dobrota Palazzi“ kao “objekat od opšteg interesa“.

Centar za održivi prostorni razvoj “Expeditio” iz Kotora podnio je prošle nedjelje inicijativu za zaštitu kompleksa auto-kampa u Dobroti, jer su zabrinuti zbog “planiranih intervencija koje prijete da unište ovaj kompleks koji predstavlja karakterističan primjer arhitekture XX vijeka i ugroze vrijednost područja Kotora koje se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine”.

Država u liku Opštine Kotor i Vlade do sada se oglušila o taj zahtjev.

Projekat  odudara od izdatog rješenja, na udaru i ribari

 Projekat  “Dobrota Palazzi & Spa” drastično odudara od rješenja o konzervatorskim uslovima, koje je za izradu projektne dokumentacije za taj kompleks izdala Uprava za zaštitu kulturnih dobara u januaru prošle godine.

Dodatna kontroverza projekta je što će planiranim nasipanjem pješčane plaže i gradnjom privezišta za jahte, biti u potpunosti uništene dvije zaštićene ribarske poste – mjesta za izvlačenje ribarskih mreža. Riječ je o postama “Donje rupe” i “Gornje rupe” koje se nalaze u neposrednoj blizini lokacije gdje gradi Kolerevićeva firma, koje su upisane u Registar ribarskih posti.

Iako ribarske poste, po aktuelnim propisima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, uživaju zaštitu i ne smiju se devastirati, ni iz resora ministra Petra Ivanovića ni iz JP “Morsko dobro” do sada se nijesu oglašavali u vezi s namjerama graditelja.

Hotel  sa četiri zvjezdice, vile, bazeni...

Investitori su ranije najavili da će se buduće turističko naselje “Dobrota Palazzi & Spa” prostirati na površini od 12 hiljada metara kvadratnih. Firma koju kontroliše Kolarević namjerava da izgradi  hotel  sa četiri zvjezdice, depadanse ukupnog kapaciteta 270 ležajeva, rezidencijalne vile, bazene, spa&beauty salon, restorane i plažni bar, privezište za jahte i parking garažu.

Preporučujemo za Vas