Bečanović gošća LGBT zajednice: Ne smiju vas natjerati da se sebe stidite

Bečanović je vrlo prezentaciju i diskusiju okončala porukom da čovjek mora postati svjestan svojih izbora
1 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: SOGI kafe
Tatjana Bečanović, Foto: SOGI kafe
Ažurirano: 03.04.2015. 12:13h

“LGBTIQ Socijalni centar”, u SOGI cafeu, ugostio je Tatjanu Bečanović, profesoricu Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Bečanović je, na početku izlaganja, povezala je teme položaja žena i položaja LGBT osoba u crnogorskom društvu.

Širu crnogorsku zajednicu, opisala je kao zajednicu koja je vrlo stroga ka svojim članovima, koja nameće modele po kojima se svi njeni članovi moraju ponašati.

"U suprotnom, ukoliko pojedinac dozvoli sebi da bude različit, nailazi na gnijev i pokušaje potčinjavanja od superiornih centara moći. Ono dobro što proizilazi iz ovog odnosa superiorni-inferiorni, jeste činjenica da se kod onih koji su potčinjeni javlja borbenost za promjenom, koja sama po sebi jeste aktivizam", istakla je Bečanović.

Bečanović se dotakla tema straha, objašnjavajući kako, kroz različite medijume kao što je religija, kroz arhetipe dobra i zla, dogme i korišćenje takozvanih definitivnih istina, semiotički centri moći ugrožavaju prava pojedinca na samoindentifikaciju.

"Kako odrastamo, svi smo naučeni kako da se ponašamo, šta je društveno prihvatljivo ponašanje, i taj postepeni proces nas tjera da se krijemo i trudimo da budemo uklopljeni u modele koji su nam nametnuti, rekla je ona. Na taj način, kod individue se javlja osjećaj stida, koji proističe iz straha od odbacivanja. Odatle i potiče ponos LGBT zajednice, jer vi jasno pokazujete da ste prihvatili sebe i da ne dozvoljavate da vas natjeraju da se mrzite", kazala je Bečanović.

Bečanović je vrlo prezentaciju i diskusiju okončala porukom da čovjek mora postati svjestan svojih izbora, i što je možda i bitnije, mora ih sam stvarati.

Bonus video: