Perić: Ispitati navode u švercu ljekova protiv karcinoma

Perić smatra da je reakcija ministra neophodna kako se ne bi dodatno urušavalo povjerenje u crnogroski zdravstveni sistem
1 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 03.04.2015. 13:41h

Pozitivna Crna Gora poziva ministra zdravlja prof. dr Budimira Šegrta da ispita navode iz današenje štampe o navodnom švercu ljekova protiv karcinoma.

Kako se navodi u saopštenju Srđana Perića, člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i poslanika, Šegrtova javna reakcija je potrebna prije svega iz razloga utvrđivanja činjeničnog stanja, ali i uspostavljanja punog povjerenja na relaciji pacijenata i ukupnog zdravstvenog sistema.

"Ukoliko u novinskim natpisima ima istine da je specijalna jedinica milanske policije u akciji borbe protiv trgovine ukradenim ljekvima locirala i veleprodaje u Crnoj Gori, nužno je utvrditi da li je neko mimo svih zakonskih propisa prepakivao te ljekove, te da li ih je prodavao ili prepordavoa na tržištu ili ih pak plasirao preko bilo kojeg postupka javne nabavke u Crnoj Gori. Isto tako potrebno je utvrditi da li su ti ljekovi, ukoliko su dolazili u Crnu Goru, bili čuvani i transportovani u skladu sa svim procedurama koje oni zahtijevaju, a kako bi bili efikasni za namjenu za koju su proizvedeni", navodi Perić.

On smatra da je reakcija ministra neophodna kako se ne bi dodatno urušavalo povjerenje u crnogroski zdravstveni sistem.

"U tom smislu je potrebno podići na viši nivo kontrolu kvaliteta ljekova i da se javnost blagovremeno informiše o tom procesu, posebno iz razloga da se ne bi unosila uzemirenost kod pacijenata koji su oboljeli od karcinoma", zaključuje se.

Bonus video: