SUSRET SA DROBNIČEM

Pažin: Stvoreni potrebni preduslovi da nadležne institucije ojačaju

Pažin je najavio i skoro donošenje Zakona o parničnom postupku, Zakona o arbitraži i izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku
0 komentar(a)
Mitja Drobnič, Zoran Pažin, Foto: Ministarstvo pravde
Mitja Drobnič, Zoran Pažin, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 03.04.2015. 11:07h

Nedavnim donošenjem sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa stvoreni su potrebni preduslovi da u narednom periodu nadležne institucije ojačaju početni bilans rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštio je ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorom Mitjom Drobničem, održanom danas u Ministarstvu pravde.

On je upoznao ambasadora Drobniča sa zadovoljavajućom dinamikom uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva, ispunjavanja Plana za implementaciju Zakona o sprječavanju korupcije i stvaranja uslova za početak rada Agencije za sprječavanje korupcije i izrade zakonodavnog okvira za oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Pažin je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, najavio i skoro donošenje Zakona o parničnom postupku, Zakona o arbitraži i izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku.

Ambasador Drobnič se saglasio sa ministrom kazavši da je tekuća godina godina jačanja kapaciteta institucija sa krajnjim ciljem da država razvije mehanizme da samostalno rješava izazove koji stoje na njenom putu ka EU, te da će, kako proces pregovora odmiče, pregovori biti sve više tehnički a preporuke sve detaljnije.

"Posebna tema razgovora bili su instrumenti predpristupne pomoći EU državi kandidatu. U tom kontekstu, istaknuta je potreba jačanja apsorpcionih kapaciteta države i postojanja strateškog pristupa projektima kako bi u što ranijoj fazi pregovora država imala punu korist od IPA sredstava", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas