Traže alergologe za liječenje djece i odraslih

Alergologa nema ni u Institutu za bolesti djece KCCG
0 komentar(a)
alergija, Foto: Shutterstock
alergija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2015. 14:07h

Fond za zdravstveno osiguranje objavio je nedavno poziv privatnim ustanovama za dostavljanje ponuda, kako bi se zaključili ugovori o pružanju zdravstvene zaštite iz oblasti alergologije i imunologije u 2015.

Roditelje mjesecima unazad nijesu mogli da povedu djecu na pregled kod dječjih alergologa zbog toga što takvih ljekara nije bilo u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Nakon što je jedini dječji alergolog napustio KCCG, roditelji su bili prinuđeni da odlaze kod doktora u privatne klinike, a tvrde da troškove pregleda nijesu mogli da refundiraju u Fondu.

Shodno javnom pozivu, državi su potrebne specijalističko-konsultativne i dijagnostičke usluge iz alergologije i imunologije, što podrazumijeva prvi i kontrolni pregled ljekara, kao i ispitivanje kožne preosjetljivosti na inhalacione alergene (alergološko prick-testiranje).

“Usluge se pružaju na osnovu uputa izabranog doktora za djecu do 15 godina ili izabranog doktora za odrasle”, piše u javnom pozivu.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt izjavio je prošle sedmice da KCCG nedostaju ljekari za dječju ortopediju, oftamologiju i neurohirurgiju. On je tada istakao da je Planom ljudskih resursa, koji je za period 2013-2022. godine donijela Vlada, utvrđeno povećanje broja specijalsita u zdravstvenom sistemu.

Bonus video: