Postignut dogovor, kreće saniranje klizišta u Župi nikšićkoj

Do sanacije pomenutog klizišta, prema navodima predstavnika lokalne zajednice, ranije nije moglo doći jer nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa porodicom Jaredić. Nakon što je komisija izašla na teren i izvršila procjenu zemljišta, sa porodicom Jaredić je postignut dogovor da se sa sanacijom klizišta počne odmah, a da njima bude isplaćeno oko 1.600 eura
51 pregleda 1 komentar(a)
Župa klizište, Foto: Svetlana Mandić
Župa klizište, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.04.2015. 12:51h

Danas je počelo čišćenje odrona na dionici puta koji prolazi pored Liverovićkog jezera, u Župi nikšićkoj, kao i uklanjanje spornih stijena na tom dijelu puta, dok će sjutra početi pripremni radovi na saniranju klizišta u pomenutom selu.

„Predstavnici Koordinacionog odbora su sa menadžerom Opštine Živkom Kecojevićem i inženjerima koje je angažovala opština izašli na lice mjesta i konstatovali da već sjutra počnu pripremni radovi na navedenoj lokaciji, a tiču se odvođenja velikog broja podzemnih voda, da bi se teren što prije ocijedio, što je jedan od preduslova kvalitetnih izvođenja radova”, kazao je Dragan Radulović, član Koordinacionog odbora MZ Župa.

On je danas, zajedno sa ostalim članovima Koordinacionog odbora, razgovarao sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i menadžerom Kecojevićem o problemima sa kojima se svakodnevno susreću žitelji te mjesne zajednice. Jedan od gorućih problema je klizište koje je pokrenuto 20. novembra 2013. godine i koje je odnijelo oko 40 metara puta na glavnoj saobaćajnici Nikšić-Morakovo.

“Inženjeri su rekli da će se radovi izvoditi fazno jer to zahtijeva konfiguracija terena i sastav zemljišta. U naredna dva mjeseca biće završena sanacija sporne dionice puta. Prilikom izvođenja ovih radova dogovoreno je da se izvrši i sanacija dijela puta kod kuće Boškovića, a akcenat je dat i na sanaciju puta kod kuće Raičevića”, kazao je Radulović.

Do sanacije pomenutog klizišta, prema navodima predstavnika lokalne zajednice, ranije nije moglo doći jer nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi sa porodicom Jaredić. Nakon što je komisija izašla na teren i izvršila procjenu zemljišta, sa porodicom Jaredić je postignut dogovor da se sa sanacijom klizišta počne odmah, a da njima bude isplaćeno oko 1.600 eura.

Juče je završena sva potrebna dokumentacija, a pomenuta porodica je na protestu organizovanom prethodnog vikenda istakla da ni do sada nijesu branili opštini da počnu sa sanacijom klizišta.

“Čim se završi tenderska procedura krenuće se sa saniranjem udarnih rupa i oštećenja na kompletnoj dionici puta od Morakova do Nikšića. Ovi radovi će početi najkasnije za mjesec i po. Dogovoreno je da se u svim selima izvrši nasipanje puteva koji nijesu uslovni za normalno kretanje motornih vozila, kao i da se Opština aktivno uključi u rješavanje pitanja vodosnadbijevanja MZ i da se to pitanje jednom kvalitetno i u skladu sa zakonom reguliše”, istakao je Radulović.

Razgovarano je i o komunalnim problemima i dogovoreno da se organizuje sastanak sa rukovodstvom Komunalnog preduzeća kako bi se na najkvalitetniji način riješilo pitanje odlaganja smeća, a u saradnju sa lokalnim privrednicima krenuće se u rekonstrukciju pješačkog mosta u Starom selu.

“Da bi se sve ove i druge aktivnosti sprovele potrebno je i aktivno učešće predstavnika MZ Župa nikšićka, pa je gradonačelnik Grbović konstatovao da se što hitnije mora staviti u funkciju Savjet MZ Župa nikšićka. Kordinacioni odbor je naišao na puno razumijevanje od strane predstavnika Opštine na probleme koje su od prioriteta za njihovo rješavanje”, zaključio je Radulović.

Mještani Župe su u nedjelju u selu Liverovići organizovali protest nezadovljni što se problem u toj MZ ne rješavaju i najavili da će se, ukoliko ne bude organizovan sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti u roku od deset dana, ponovo okupiti ali ovoga puta ispred zgrade Opštine.

Bonus video: