Žalbe građana: Doktori ne daju dvije kutije lijeka

“Pravilnikom definisano da se na jedan recept može propisati terapija za mjesec ili dva originalna pakovanja”
112 pregleda 12 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2015. 06:13h

Pojedini građani tvrde da u posljednje vrijeme ne mogu da dobiju na recept terapiju za mjesec dana i da im izabrani ljekari ne propisuju dvije kutije ljekova.

Jedan od njih ispričao je „Vijestima” da mu je u Domu zdravlja u Bloku V rečeno da mu na recept ne mogu propisati dvije kutije lijeka za snižavanje krvnog pritiska “Dilatrenda”, koje su mu potrebne za period od mjesec dana, već da mora ponovo da dođe za dvije sedmice.

To, kako tvrdi, teško pada srčanim bolesnicima, koji treba da izbjegavaju gužve zbog sezonskog gripa.

Međutim, u Ministarstvu zdravlja tvrde da je i dalje na snazi Pravilnik o obrascu i sadržini recepata, kriterijumima za klasifikaciju ljekova, kao i načinu izdavanja, odnosno propisivanja ljekova.

“Pravilnikom je definisano da se na jedan recept može propisati terapija za mjesec ili dva originalna pakovanja”, kazali su iz tog resora.

Građani se sve češće žale da u privatnim apotekama ne mogu da dobiju dvije kutije lijeka koje im je propisao izabrani ljekar i da im apotekari jedva izdaju i jednu. Zbog čestih primjedbi građana iz Fonda za zdravstveno osiguranje su nedavno upozorili privatnike da poštuju ugovor.

Oni su tada saopštili da analiza pokazuje da privatne apoteke većinom izdaju ljekove niže vrijednosti, kako bi kroz uslugu definisanu ugovorom, ostvarili veću dobit, a izbjegavaju izdavanje ljekova više vrijednosti.

“...Našim osiguranicima u privatnim apotekama moraju izdati lijek propisan na receptu koji je predmet ugovora, ukoliko ga imaju ili ponuditi lijek istog hemijskog sastava, a ne smiju ga prodavati...”, kazali su tada iz Fonda.

Bonus video: