Tužilaštvo istražuje slučaj Numanovića: Pod lupom i vlasnici civilnih tablica

Dok Tužilaštvo prikuplja podatke, Numanovićeve kolege iz DPS-a odbijaju da komentarišu ovaj slučaj, ističući da je vjerovatno imao razlog da to napravi
60 pregleda 61 komentar(a)
Numanović službena vozila, Foto: Čitalac reporter/Vesko Belojević
Numanović službena vozila, Foto: Čitalac reporter/Vesko Belojević
Ažurirano: 01.04.2015. 19:19h

Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj kako bi se utvrdilo da li u postupcima ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, koji je uhvaćen kako nakon isteka radnog vremena na službeno vozilo mijenja tablice i postavlja civilne, ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Pravni stručnjaci su več prvog dana nakon što su objavljene fotografije u "Vijestima" tvrdili da Numanović jeste prekršio zakon, te da može odgovarati za falsifikovanje isprave jer je nas lužbeni automobil postavljao tablice drugog vozila.

TV Vijesti saznaje da će se pod lupom Tužilaštva naći i osobe na čija imena su registrovane tablice koje je Numanović prikazivao kao svoje.

Dok Tužilaštvo prikuplja podatke, Numanovićeve kolege iz DPS-a odbijaju da komentarišu ovaj slučaj, ističući da je vjerovatno imao razlog da to napravi, dok opozicija ima drugačiji stav.

Advokat Zdravko Begović ranije je kazao da je riječ o krivičnom djelu, za koje je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, ali i naglasio da je neophodno provjeriti da li je zaista riječ o zloupotrebi.

“Ukoliko se ispostavi da se radi o zloupotrebi, mijenjanje tablica na takav način predstavlja falsifikovanje isprava”, kazao je Begović “Vijestima”.

Numanović je na službeni “mercedes”, registarskih oznaka PG CG 029, vikendom stavljao privatne tablice PG EK 895 i PG BF 466, što su “Vijesti” objavile u ponedjeljak.

Od tada iz VDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

“Vijestima” je iz MUP-a prije dva dana saopšteno da rezervne tablice koje ministar koristi pripadaju automobilu “citroen” (PG EK 895) vlasnika S.D. i “opel astra” (PG BF 466) S.Ć.

Prema informacijama “Vijesti”, “opel” nije registrovan od 2009. godine.

Iz tog resora tvrde da nijesu izdali odobrenje Numanoviću za korišćenje paralelnih tablica, “niti za to postoji zakonski osnov”.

On danima ne odgovora na pozive i SMS poruke “Vijesti”, a nijesu odgovorili ni iz DPS-a, čiji je visoki funkcioner.

U vladi nijesu imali informaciju da je Numanović na službenom automobilu mijenjao službene registarske oznake privatnim.

Šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac saopštio je da se o tvrdnjama iz pitanja „Vijesti“ Vlada nije izjašnjavala, ne odgovorivši šta će Vlada uraditi zbog Numanovićevog postupka. Iz MUP-a je ranije saopšteno da će sankcionisati ministra, ako ga zaustave na cesti sa tuđim tablicama.

Bonus video: